Jocul figurează ca formă de activitate dominantă încă ontogeneza timpurie. Dezvoltarea psihologică a copilului nu se realizează de la sine, ci copilul se dezvoltă şi prin el însuşi, recurgând, conform lui E.Claparéde „în mod instinctiv” la două instrumente fundamentale: jocul şi imitaţia. Jocul, folosit de copil chiar de la naştere este prima lui formă de activitate; imitaţia nu apare decât dupa câteva luni.

   Vârsta preşcolară este aceea care duce jocul pe culmile sale cele mai înalte. Jocul este acum modul de a acţiona al copilului, este forma specifică şi dominantă de activitate, este contextul ce dă substanţă vieţii preşcolarului, este cadrul ce face posibil progresul, evoluţia sa în plan psihologic.

jocul la gradinita

   În prima parte a perioadei se înregistrează trecerea de la jocurile de manipulare sau mânuire de obiecte la jocul de creaţie, sub forma, jocului cu subiect şi roluri şi a celor de construcţie. Jocul de creaţie capătă cel mai important loc la vârsta preşcolară. Apariţia şi practicarea lui sunt efectul întregii dezvoltări psihice a copilului – în special a acelei capacităţi magice, de a reflecta într-o formă proprie impresiile dobândite din lumea înconjurătoare, o lume cu încă prea multe necunoscute pentru copil. Această capacitate a copilului face posibilă apropierea lumii exterioare fără a se genera conflicte insolvabile, în ciuda distanţei imense dintre ceea ce doreşte ţi ceea ce poate să facă prin forţe proprii.

  Jocul de rol se dezvoltă treptat. La 3-4 ani, subiectele sunt reflectări fragmentare a unui şir de episoade adesea nelegate între ele, din viaţa cotidiană. După 4 ani subiectele capătă în consistenţă, tematica jocului se îmbogăţeşte şi se conturează, spre 6 ani, jocul reflectând chiar o povestire întreagă. Astfel jocul „de-a familia” poate unifica jocurile: „de-a coaforul”, „de-a doctorul”, „de-a cumpărăturile” etc. „Jocul central şi jocurile adiacente prezintă o structură complexă, apropriindu-se de legăturile existente în viaţa reală. Acest salt de la acţiunile izolate la jocuri complexe antrenează modificări substanţiale şi în privinţa evoluţiei sociabilităţii copiilor” . Încet, încet locul jocului individual este luat de jocul colectiv, mai întâi cu roluri ce implică reguli ce se construiesc pe măsura derulării jocului, apoi cu reguli schiţate anterior şi, în ultimă instanţă, cu reguli dat definite înainte de începerea jocului. 

   Jocul la vârsta preşcolară are o importanţă covârşitoare în evoluţia psihologică. Principalele elemente structurale ale jocului sunt: scopul, subiectul, rolurile şi regulile.

  Scopul se conturează începând cu vârsta preşcolară, dar nu chiar de la începutul ei. La 3 ani copilul nu-şi propune în mod intenţionat un subiect anume care să exprime şi o anume intenţionalitate; din acest motiv fluctuaţiile subiectelor sunt la cote superioare. La 5-6 ani copiii acţionează în baza unei intenţionalităţi mult mai clare, chiar dacă nu depline, ceea ce determină creşterea calităţii creaţiei mentale. Existenţa scopului determină şi necesitatea schiţării, chiar şi minimale, a unui plan prealabil, care se elaborează în momentul organizării jocului când se stabilesc şi convenţiile acestuia. Acest lucru nu este posibil decât în preşcolaritatea mare. 

   Subiectul jocului este principala componentă a acestuia. El nu este specific doar jocului de creaţie ci şi altor tipuri de joc: de mişcare, jocuri didactice (în care subiectul este construit de propunătorul şi organizatorul jocului, de obicei un adult educator).

   Treptat, în baza dezvoltării generale a copilului, subiectul jocului se îmbogăţeşte, se încheagă vizibil, reflectând aspecte mai diverse ale realităţii înconjurătoare. La 6 ani (grupa mare şi cea pregătitoare) copilul poate transpune în joc şi situaţii la care nu a participat personal, despre care a auzit, i s-a relatat, i s-a citit; personajele „moderne” în lumea copiilor momentului respectiv se vor regăsi în jocuri (Batman, ţestoasele Ninja, Spidermen, extratereştii, vor coexista cu zâne, Greuceanu, Harap-Alb etc.). 

   Rolul este elementul structural al jocului cu mare importanţă în închegarea subiectului. Prin rol copiii dau consistenţă modului în care ei percep anumite profesiuni, în care înţeleg locul şi relaţia dintre anumite statusuri sociale. Copilul se va juca de-a aviatorul, de-a frizerul, de-a vânzătorul, de-a doctorul, de-a educatoarea, fiecăruia corelându-i instrumente sau contexte de lucru reprezentative; nu vom întâlni însă jocuri „de-a inginerul”, „de-a cercetătorul, „de-a contabilul” profesiuni a căror esenţă este greu de înţeles încă la această vârstă. În chiar interiorul vârstei preşcolare se constată o evoluţie interesantă a rolurilor. Ca şi în cazul subiectelor, copiii de grupă mică îşi aleg roluri cu care viaţa cotidiană îi pune direct în contact, roluri active, refuzându-l pe acela de spectator. La grupa mijlocie, roluri din povestirile sau filmele preferate îşi fac din ce în ce mai simţită prezenţa şi se diversifică la grupa mare şi pregătitoare, întrucât, odată cu vârsta, posi­bilităţile de cooperare cresc şi relaţia dintre roluri se diversifică.

   La vârstele mari se constată detaşarea rolului de temă. Copiii se joacă acum „de-a şcoala, „de-a grădiniţa” şi nu „de-a învăţătoarea, respectiv, „de-a educatoarea”. Nu doar denumirea s-a schimbat ci şi concepţia despre joc. 

   Regulile apar şi se dezvoltă într-o dinamică deosebit de interesantă în jocurile de creaţie cu rol ajungând apoi să dea naştere unui tip special de joc- jocul cu reguli. Dacă la 3-4 ani regulile decurg cumva din rolul imitat, sau sunt impuse din afară de către organizatorul adult al jocului, părintele acasă sau educatoarea la grupa mică, la 5-6 ani copiii sunt capabili să-şi creeze propriile reguli.

  Educatoare, ca și coordonator al tuturor jocurilor din gradiniță, trebuie să munceasca continuu,  să aleagă cele mai potrivite resurse pentru atingerea tuturor obiectivelor propuse.

Please follow and like us:
Jocul la vârsta preșcolară
Etichetat pe:                            

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds