Maria Montessori îl descrie pe copil drept un explorator senzorial.

Explorarea senzorială este modul prin care copiii examinează, descoperă, numesc și dau un sens lumii înconjuratoare. Bazele unei dezvoltări armonioase și cunoașterea adecvată a lumii, încep cu interacțiunea senzorială și motorie asupra acesteia.

  Simțurile sunt organe de ”captare” a imaginilor din lumea exterioară, necesare inteligenței. (Maria Montessori)

Stimularea simţurilor stă la baza cunoaşterii. Copilul mic trebuie să interacţioneze prin intermediul tuturor simţurilor pentru a putea învăţa despre oameni, locuri şi lucruri în general.

Copiii descoperă lumea folosindu-se de simțuri!

dezvoltare senzorială

sursa foto


CUM ALEGEM CONȚINUTUL CUTIILOR SENZORIALE?

În primul rând, în majoritatea cutiilor vom regăsi materiale pe care copilul le poate lua cu lopățica, în care se poate juca cu grebla sau pe care le poate turna în alte recipiente. Aceste materiale reprezintă  conținutul cutiei senzoriale sau baza acesteia.

În general, putem folosi grăunțe pentru păsări, boabe de fasole sau linte, biluțe din gelatină, paste de orez (diverse forme), boabe de mazăre, sare grunjoasă, hârtie mărunțită sau nisip. Pentru amplificarea experienței senzoriale, poți adăuga și uleiuri esențiale, esență de vanilie/ mentă/ migdale, ulei pentru bebeluși, ulei de lavandă, etc.

Fiecare conținut poate fi refolosit în mai multe cutii senzoriale, compensând astfel costurile inițiale.

CUM ALEGEM OBIECTELE AJUTĂTOARE?

Lângă cutia senzorială pune-i la dispoziție copilului diverse obiecte pe care le va folosi pentru a explora conținutul. Încearcă să îi oferi ceva diferit pentru fiecare cutie – în felul acesta îi stimulezi curiozitatea și îl ajuți să își dezvolte abilitățile motrice fine.

CUM ALEGEM ARTICOLELE TEMATICE?

Pentru fiecare cutie senzorială vei avea nevoie de diverse obiecte, în tematica aleasă. Cea mai ușoară dintre ele este Cutia Senzorială a Culorilor, pentru că majoritatea materialelor se află în casa ta. Când studiați o temă pe care copilul deja o preferă – dinozaurii, de exemplu – puteți folosi doar jucăriile copiilor. Cu toate acestea, pentru alte cutii va fi nevoie să achiziționezi câteva articole.

  CUM DEPOZITĂM OBIECTELE PENTRU CUTIILE SENZORIALE?

Mai întâi, depozitează materialele pentru conținutul cutiei, în recipiente de plastic sau pungi ziplock, pentru utilizări viitoare. Apoi depozitează diversele obiecte cumpărate, astfel încât să le ai la îndemână. Borcanele cu capac sau pungile ziplock sunt potrivite pentru articolele mici: peștișori sau animale marine, șerpi și șopârle, dinozauri, pom-pom, articole roșii pentru Ziua Îndrăgostiților sau verzi pentru Ziua Sf. Patrick etc.

Obiectele ajutătoare le poți depozita în recipiente mari de plastic. Chiar dacă pe unele le poți lua direct din sertarul de la bucătărie, e convenabil ca totul să fie ușor accesibil într-un singur recipient.

   MĂSURI DE SIGURANȚĂ

În orice activitate, siguranța copilului tău este mereu prioritară. Acest lucru se va aplica în special dacă ai un copil mai mic de doi ani, vârstă la care probabil încă introduce obiecte în gură.

Nu părăsi încăperea atâta timp cât copilul explorează cutia senzorială! Într-o singură clipă de neatenție din partea ta, poate răsturna pe jos conținutul cutiei sau poate introduce în gură obiectele mici.

CUM EVITĂM DEZORDINEA?

Uneori ne concentrăm mai degrabă asupra curățeniei, decât asupra evoluției copilului nostru. Cu toate acestea, dacă urmezi câțiva pași simpli, poți lucra la dezvoltarea senzorială a copilului, având în același timp o casă ordonată și curată:
*Plasează o mușama pe podea, sub cutia senzorială și în zona de joacă și învață-ți copilul să așeze toate obiectele pe mușama.

  * Roagă-l să te ajute să cureți atunci când conținutul cutiei se varsă pe podea din greșeală sau într-un moment de entuziasm.

Please follow and like us:
Cutii senzoriale
Etichetat pe:                

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds

%d blogeri au apreciat: