Cutia permanenței este o jucărie ce se găsește în mod frecvent în mediul copilului crescut după legile educației Montessori.

   Unul dintre materialele pe care am început să le folosim acasă este cutia permanenței cu tăviță. Ea aduce foarte multe beneficii pentru copii, dar, de asemenea,  este și o jucărie distractivă pentru bebeluși! Matei a iubit-o foarte mult! Inițial, am folosit mingea din lemn, apoi am introdus-o pe cea croșetată. M  râdea de fiecare dată când  o băgam în gaură. A fost foarte încântat și s-a arătat tare dornic să  încerce singur!

permanence box

   Când introducem cutia permanenței?

   Se introduce după 6 luni ( ideal spre 7-8 luni), atunci când copilul e capabil să stea în fund nesusținut.

”Nu le spune cum să facă acest lucru. Arată-le cum să o facă și nu spune un cuvânt. Dacă le spui, îți vor urmări buzele. Dacă le arătați, ei vor dori să facă ei înșiși.” – Maria Montessori.

   Scopul direct al materialului este acela de a-l ajuta pe copil să-și dezvolte simțul permanenței obiectului. De asemenea, îl ajută în mod indirect să-și dezvolte concentrarea și abilitățile motorii fine.
   Copilul va privi fascinat cum dispare bila prin gaura din cutie și reapare în taviță, în cu totul alt loc decât cel prin care a intrat.

cutia permanentei

   Cum prezentăm cutia permanenței?

1. Puneți cutia permanenței pe covorașul de lucru astfel încât să se afle în fața copilului. Încurajați copilul să vă ajute.
2. Așezați-vă în fața copilului cu covorașul de lucru dintre dvs. 
3. Denumiți cutia și mingea: „Aceasta este cutia. Aceasta este mingea.”
4. Plasați încet și în mod deliberat mingea în gaură.
5. Când mingea se oprește în tavă, zâmbește și ridic-o.
6. Repetați acțiunea.
7. Invitați copilul să pună mingea în gaură.
8. Când ați terminat, invitați copilul să pună materialele pe un raft mic, astfel încât să poată lucra cu ele din nou atunci când dorește.

cutie montessori

   Repetarea exercițiului
   I-am arătat lui M cum să folosească cutia permanenței de fiecare dată când am utilizat-o. Prima dată când i-am dat mingea, a încercat imediat să o pună în gură. L-am oprit și i-am explicat cu mult calm că nu e ok acest lucru. Folosim jucăriile doar în scopul pentru care au fost create.

    Ce trebuie să facem în cazul de față?

    Demonstrăm din nou modul de lucru și reîncercăm. Dacă cel mic continuă să bage mingea în gură și nu e captivat în niciun fel de activitatea propusă, cel mai bun lucru pe care putem să-l facem e să punem cutia deoparte și să o introducem din nou după o perioadă de timp.

    Așteptări realiste

   Trebuie să stiți că este absolut normal ca bebelușul dumneavoastră să respingă activitatea propusă. Nu e absolut nimic în neregulă cu el dacă nu dorește să se joace sau vrea doar să molfăie mingea. Probabil va mai dura  o perioadă de timp până cel mic o să fie interesat în adevăratul sens de folosirea în mod corect a cutiei permanenței.

   Eu am introdus-o la vârsta de opt luni. Nu îi plăcea încă să stea pe scăunel și să lucreze la măsuța lui. Nici ideea covorașului nu l-a încântat prea tare. De fapt, dacă mă gândesc bine, nu cred că am reușit să realizez vreo activitate pe covorașul de lucru. Îi plăcea să stea în pat, așa că lucram acolo.

permanenta obiectelor

   Începutul nu a fost foarte simplu,dar sunt foarte fericită că la vârsta de opt luni avea  coordonarea de a ridica mingea și de a o introduce în gaură. Și da, s-a întâmplat până la urmă. Toți bebelușii vor reuși să facă acest lucru, trebuie doar să aveți puțină răbdare. În cele din urmă, copilul  va introduce bila în gaură și va fi minunat! Nu trebuie să  fiți surprinși dacă durează puțin timp pentru a ajunge acolo.

 

Please follow and like us:
Cutia permanenței
Etichetat pe:                    

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds