„Să nu faci niciodată pentru un copil ceea ce poate face singur.”

(Maria Montessori)

Pentru că am reușit să vorbim despre  numere până la 10 și, mai ales să le recunoaștem  în diverse contexte, am acordat o zi unei activități integrate despre consolidarea lor.

Ce-i drept, numărul 10 ne-a dat un pic bătăi de cap, până am reușit să înțelegem că e format din două cifre ( 1 și 0).Oricum, greul abia acum începe pentru noi.După ce le vom stăpâni foarte bine, va trebui să le integrăm în mici probleme ilustrate, să le descompunem și să facem operații cu ele ( adunări și scăderi).Recunosc că mi-e un pic teamă, dar sper că voi găsi variante frumoase prin care să îi atrag în lumea problemelor pline de culoare, sub formă de ghicitori și ilustrații.Ne vom folosi de materiale ajutătoare , până cei mici o să poată lucra cu ele în mod independent.

Revenind la consolidarea noastră, ieri, Fluturașii au avut parte de o activitate complexă, un pic diferită. Am început să citesc din ce în ce mai mult despre pedagogul Maria Montessori și, pe cât posibil, să pun în practică ideile sale. Așadar, am pus accent pe mai multe activități, dar i-am lăsat oarecum să decidă unde vor să se joace, alegându-si și locul la măsuță ( de obicei eu îi pun pe după vârstă, pentru a lucra mai ușor cu ei).O altă particularitate a educației de tip Montessori a reprezentat-o faptul că nu am scris pe caietele speciale cifrele, ci i-am lăsat să le desene cu degetul în mălai ( o activitate tare plăcută pentru ei, multă mizerie de strâns pentru mine; dar a meritat efortul).

Mai întâi de toate, ne-am așezat în semicerc și le-am povestit ce aveam de gând să lucrăm împreună.O parte din activități le-am făcut acolo, împreună.O altă parte au făcut-o ei la măsuțe ( chiar dacă au repetat respectiva activitate).

Am ordonat crescător și descrescător cifrele și am numărat  arătând pe fiecare în parte .

consolidăm numerele

cifre

Am folosit numerele cu puncte descărcate de aici ( dacă nu le găsiți, vi le pot trimite ).De asemenea , am avut ca material ajutător o pungă de mini pom pom.Pe fiecare cifră am pus tot atâtea cerculețe, cât ne indica cifra respectivă ( un exercițiu foarte util pentru ei).În plus, cerculețele pufoase au fost tare îndrăgite de cei mici. Apoi, ne-am folosit de cartonașele unui domino cu fructe, pe care am pus tot cerculețe colorate.

raport cantitate-numarnumaram la gradinita

collagesf.jpeg

Măsuța noastră era tare colorată, ceea ce i-a încântat tare mult.

Ne-am jucat apoi cu umbrele cifrelor și le-am potrivit pe cartoane gumate.

gaseste umbrele cifrelor

Mult-așteptata activitate a fost cea cu joaca în mălai („ adevărat”, după cum au constatat ei). Au desenat câteva cifre fiecare și nu au avut tendința de a face alte desene, ceea ce mi-a plăcut. Maria Montessori punea foarte mult accent pe descoperirea lumii prin simțuripentru ca cei mici să devină capabili să obțină informații clare , conștiente și să facă clasificări în mediul înconjurător.Noi ne-am folosit de simțul tactil, care oferă micuților multe oportunități, învățând să-și folosească mâinile.

montessori, malai

O altă activitate, care a prins tare mult, a fost cea cu cleștii de rufe ( am observat că e foarte folosită și de mămici).Am descărcat șablonul de aici  , l-am printat și am lipit pe fiecare clește de rufe câte o cifră, pe o bucată de hârtie colorată. Ei au numărat floricelele/steluțele și apoi prins cleștele corespunzător.

numaram cu clesti de rufe

Pe tot parcursul activităților, i-am lăsat să lucreze singuri și am încercat să nu intervin, decât dacă a fost necesar, lăsându-i să aibă control asupra lucrărilor proprii.Am încurajat colaborarea și ajutorul reciproc.

Ultimul tip de activitate l-am folosit și la consolidarea literelor învățate, aici : am colorat și am lipit cifre.

consolidam cifre gradinita

Activitatea noastră  s-a abătut puțin de la regulile Mariei Montessori,deoarece Fluturașii au primit recompense: bomboane și stickere colorate. Acest tip de învățământ alternativ  interzice acordarea recompenselor extrinseci, munca bine realizată, fiind singura recompensă a micuților.

Astăzi, Fluturașii au dorit să se mai joace cu cifrele, iar eu le-am pus la dispoziție toate materialele necesare, folosite în activitatea precedentă. S-au jucat singuri și s-au descurcat de minune!

Cum îi încurajați pe cei mici să consolideze cifrele învățate? Ce părere aveți despre metodele alternative ale Mariei Montessori? Le folosiți acasă cu cei mici?

Promit că o să revin cât de curând cu un articol complex despre această metodă!

Spor la joacă!

Please follow and like us:
Consolidăm numerele învățate în stilul Montessori
Etichetat pe:                            

18 comentarii la „Consolidăm numerele învățate în stilul Montessori

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds

%d blogeri au apreciat: