Studiul vieții marine este foarte  interesant pentru copiii de grădiniță!  Dacă preșcolarii  sunt interesați de broaștele țestoase, atunci ar putea fi timpul pentru un studiu al ciclului de viață al broaștei , nu-i așa?

   Copiii au văzut vreodată broaște țestoase? Le-au întâlnit în mediul lor sau într-un acvariu? Nu avem nevoie de un anumit moment pentru a introduce în activitățile lor informații despre broaștele țestoase. 

ciclu de viata broasca testoasa

sursa fișă

    Înainte de a începe discuțiile despre broaștele țestoase sau ciclul de viață , am discutat  despre  speciile  de broaște. De asemenea, vă recomand să vizionați un videoclip documentar de la National Geographic–Sea Turtle 101.  Acest videoclip prezintă un rezumat  despre viața țestoaselor pe mare și pe mal. Este un videoclip foarte educativ!

   Atunci când prezentați broaștele țestoase, folosiți-vă de câteva curiozități despre ele. 

   Broaştele ţestoase sunt printre cele mai vechi specii de pe Pământ. Strămoşii broaştelor de azi arătau altfel, dovedind adaptarea acestora la mediu. Ţestoasele se găsesc pe Pământ de mai bine de 220 milioane de ani, cu mult înaintea dinozaurilor. Primele ţestoase aveau dinţi şi nu îşi puteau retrage capul.

   Ţestoasele se găsesc pe fiecare continent, mai puţin Antarctica.

   Carapacea unei ţestoase este formată din 60 de oase diferite unite între ele.

   Cea mai grea broască ţestoasă din lume la ora actuală este broasca ţestoasă pieloasă , ce are o greutate de 700 kg şi o lungime de 2-3 m.

activitati broaste testoase

    Țestoasele trăiesc în ocean. Arătați-le copiilor  imagini cu broaște țestoase reale, astfel încât să poată vedea cum arată cu adevărat.

broasca testoasa imagini

sea turtoaise images

 Copiii au aflat că țestoasele  își depun ouăle în nisipul de pe plajă. Dacă nu găsiți imagini realiste, vă recomand să folosiți câteva figurine din plastic  care descriu fiecare etapă a ciclului de viață al broaștei țestoase.

life cycle sea turtle

  CICLUL DE VIAȚĂ AL BROAȘTEI ȚESTOASE

   O broască țestoasă marină pleacă din apă pentru a depune ouăle  pe o plajă, la fiecare doi-trei ani. Apoi găsește un loc sigur pentru a săpa un cuib adânc în nisip unde sunt depuse aproximativ 100 -150 de ouă. 

sea turtle eggs

   După ce ouăle sunt depuse și acoperite cu nisip, mama se îndepărtează pentru totdeauna de cuib. Durează aproximativ 60 de zile până ies puii din ouă.

   În cele din urmă, oul a eclozat. Puii de broască folosesc un dinte temporar  pentru a ajuta la spargerea cojilor. Este nevoie de trei până la șapte zile pentru a săpa prin nisip până la suprafață.

Hatchlings

   Odată ce ies din cuib, puii găsesc apa. Călătoria de la cuib la plajă este o adevărată provocare. Sunt amenințați de prădători precum: păsări, șerpi, crabi și chiar oameni. După ce vor ajunge în apă, vor înota continuu.

   În apă, broaștele țestoase se scufundă sub valuri . În următoarele 24 până la 48 de ore, ele muncesc din greu pentru a coborî în adâncurile oceanului, unde vor continua să crească timp de decenii în broaște țestoase adulte.

ciclul de viata testoasa

    Pentru a înțelege mai bine ciclul de viață al broaștei țestoase, am folosit câteva imagini sugestive pe care le-au lipit.

ciclul de viata testoasa de lipit

broaste testoase gradinita

life cycle turtle

 Copiii au fost foarte incântați de aceasta activitate.

broasca testoasa lipire

 Pentru a descoperi și mai bine ciclul de viață al broaștei țestoase, copiii au avut la dispoziție figurinele din plastic pe care le-au asociat cu imaginile de pe cartonașe.

broasca testoasa imagini

  Pe parcursul unei săptămâni, preșcolarii din grupa mare au avut ocazia să desfășoare și alte activități pornind de a această temă: 

  1. Scriere pe puncte ( grafisme)

tracing turtle

 click aici pentru a descărca fișa

scriere pe puncte animale marine

2. Broasca țestoasă ( pictură)

broasca testoasa de pictat

broasca imagini de colorat

3. Ciclul de viață ( desen în contur)

ciclul de viata de colorat

activitati gradinita

4. Broasca țestoasă ( mototolire și lipire)

mototololire

mototolire dos

activitate lipire gradinita

braosca activitate practica gradinita

  Acestea au fost activitățile noastre despre broasca țestoasă! Sper că v-au plăcut!

     

Please follow and like us:
Activități despre broasca țestoasă
Etichetat pe:                                            

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds