Cu fiecare ciclu menstrual, corpul fiecărei femei se pregătește de sarcină. În ultima zi a săptămânii a doua vei ovula, deci trebuie să acționezi dacă îți dorești să rămâi însărcinată.

       În această perioadă, nivelurile de hormoni feminini ( progesteron și estrogen) din sânge cresc, pregătind ovulația. În apropierea fiecărui ovar există numeroși ” foliculi”. Fiecare folicul e un mic chist care conține un ou, ce crește în partea inferioară a peretelui său. Foliculii încep să se dezvolte sub influența hormonilor produși de glanda pitulară.

ovulatia in sarcina

      Pe măsură ce foliculii se dezvoltă, la nivelul ovarelor se declanșează un fel de luptă hormonală internă, fiecare folicul încercând să-și suprime vecinii. În final, unul dintre foliculi va crește într-un ritm mai rapid decât ceilalți. Acest folicul este cunoscut și sub numele de ” dominant”, el fiind cel care va ovula.

      Ocazional, se întâmplă ca doi foliculi ” dominanți” să se dezvolte simultan, rezultând astfel gemeni.

     Oul cuibărit în foliculul dominant conține un set complet al materialului său genetic, proiectat și încifrat în baza a 46 de cromozomi grupați în 23 de perechi, dintre care unul provine de la mamă și unul de la tată. Acum are loc un proces numit meioză: cromozomii se dublează, după care se împart în două, reținând doar jumătate din materialul lor genetic. Pentru ca oul să conțină numărul și structura corectă de cromozomi, aces pas trebuie să fie impecabil.

      Toate ovulele pe care le vei avea pe parcursul vieții tale se află deja în ovarele tale în momentul în care te naști. De aceea, pe măsură ce îmbătrânești, ovulele tale înaintează și ele în vârstă. Ca urmare a faptului că, de-a lungul timpului, energia ovulului scade, acest proces se poate desfășura greșit, lăsând un număr incorect de cromozomi în interiorul oului. Rezultatul unei asemenea erori este o sarcină anormală. De exemplu, un cromozom în plus în grupa 21 va provoca apariția sindromului Down.

     Înainte de ovulație, foliculul dominant ajunge la diametrul de 20-24 mm. Oul și fluidul care îl înconjoară sunt eliminate în cavitatea abdominală. Ovulul este atras către trompele falopiene de către niște proeminențe moi, asemănătoare unor degete, numite și fimbrii, plasate la capătul trompelor falopiene. Situate în apropierea ovarului, ele creează o mișcare ondulatorie, ajutând ovulul să înainteze în josul trompei.

     Foliculul care a generat oul este acum distrus. Produce estrogen și progesteron, hormoni care declanșează îngroșarea învelișului uterului.

       Un filmuleț explicit despre ovulație, puteți vedea mai jos.

   ”Ghidul esențial al oricărei femei însărcinate”- Dr John C Anderson

Să aveți o seară liniștită!

 

Please follow and like us:
A doua săptămână de sarcină
Etichetat pe:                

Un comentariu la „A doua săptămână de sarcină

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds