Joaca nu trebuie să implice doar jucării propriu-zise. Maria Montessori a observat de-a lungul timpului că cei mici le abandonează în favoarea obiectelor reale sau a situațiilor din viața de zi cu zi. Copilul tinde să fie atras de ceea ce îi permite să se adapteze lumii și realului.

   În locul mijloacelor pentru dezvoltarea inteligenței i se dau jucării lipsite de interes. El vrea să atingă totul; este lăsat să atingă anumite lucruri și i se interzic altele (…)Micuțul vrea să copieze munca adultului. Jucăria a căpătat o atât de mare importanță încât oamenii cred că ea reprezintă un ajutor pentru inteligență(…) O strică repede și de aici se trage concluzia că-i face plăcere să demonteze lucrurile și să le distrugă; dar acesta este un caracter dobândit artificial din cauza faptului că nu are obiecte potrivite pentru a le manipula. Copilul manifestă puțin interes față de acele lucruri pentru că  realul lipsește din ele. ( Maria Montessori)

Montessori pourring water

 

   Să încercăm să-l implicăm pe copil în viața practică, în viața de zi cu zi! El e dornic să ne imite gesturile, să exploreze, să descopere lucruri noi. Copilul nu trebuie îngrădit, iar libertatea lui nu trebuie să fie limitată! Copilul trebuie să devinăm autonom! Acesta este și scopul implicării lui în viața practică.

   Între 12 și 15 luni, copilul începe să fie din ce în ce mai atras de viața practică. În această perioadă îi încolțește în minte dorința de a ne imita și de a ne copia. E datoria noastră să îi oferim posibilitatea de a face aceste lucruri.

   În timpul acestei etape, copilul imită faptele celor din jur, dar nu pentru că cineva i-ar spune să facă asta, ci dintr-o necesitate intimă. ( Maria Montessori)

         Turnarea apei

transfer apa Montessori

 

   Este perioada în care copilul va dori să bea apă dintr-un pahar și să renunțe la cana cu tetină. Încurajați-l să iși toarne singur apă!

    Aveți răbdare cu el!

water activities toddler

 

    Arătați-i cum trebuie să facă și nu-l certați dacă varsă apa. Inevitabil, se va întâmpla și acest lucru. E bine să aveți la îndemână un burete pentru a șterge apă de pe masă.

stoarcerea buretelui Montessori

 

    Așa, copilul va învăța să stoarcă buretele.

Montessori sponging transfer

 

     Transfer de apă dintr-un vas în altul cu ajutorul buretelui

sponge water transfer

   Pentru această activitate, avem nevoie de două boluri , o taviță de lemn/ plastic și de un burete. În bolul din stânga punem apă ( acest lucru poate fi făcut și de către copil).

   Începem transferul de la stânga la dreapta.

Montessori burete

   E necesar să îi arătăm copilului care sunt pașii ce trebuie să-i urmeze. Umezim buretele în castronul cu apă și îl ducem deasupra castronului gol. Acolo, îl stoarcem ușor. Îi explicăm copilului că apa a ajuns în cel de-al doilea castron.

water activities toddler   Acum, o luăm de la capăt în sens invers : transferăm apa din castronul din partea dreaptă. Nu uităm să ștergem picăturile de apă de pe masă/ tavă.

   Îi cedăm locul copilului și îi urmărim activitatea 🙂

   Ce copil nu iubește joaca cu apa? Matei a fost fascinat de aceste activități și s-a descurcat foarte bine!

   Transferurile de apă îi sporesc capacitatea de concentrare și atenție, dar îi dezvoltă și  motricitatea fină a muşchilor aflaţi la nivelul mâinilor.

activitati cu apa gradinita

 

   Toate activităţile de acest tip sunt esenţiale pentu cei mici. Sunt etape premergătoare învăţării scrierii. E încă devreme pentru asa ceva, dar ne vor ajuta la momentul respectiv.

 Aceste activități sunt inspirate din:

 -”100 de activități stimulatoare Montessori” , Eve Herrmann, Editura Gama 

-”Montessori de la naștere la 3 ani”, Charlotte Poussin, Editura DPH

Matei ( 19 luni)

 

Please follow and like us:
Viața practică Montessori: activități cu apă
Etichetat pe:                

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds