Pe parcursul unei săptămâni, printre alte activități deja planificate din toamnă, și-au făcut  loc și câteva discuții și fișe despre TIMP.

Privind în urmă, mă bucur că am reușit să avem aceste discuții, să facem fișe și să cunoaștem ceasul. Vacanța neprevăzută ne-a lăsat deja în urmă cu activități pe care trebuie să le recuperăm.

lectia despre timp

Discuția despre timp a pornit de la ideea de anotimp. Ne-am reamintit că fiecare an are 4 anotimpuri, iar fiecare anotimp e împărțit în 3 luni.

Pentru a fixa mai bine aceste informații, le-am recitit ” Povestea anotimpurilor” de Celina Iordache , pe care o avem afișată în sala de grupă și cu ajutorul căreia repetăm anotimpurile.

Povestea anotimpurilor

A fost odată ca niciodată un împărat şi o împărăteasă. În tinereţe, împăratul a călătorit mult prin lume, că aşa era în acele vremuri. Din cele patru colţuri ale lumii se întorcea de fiecare dată cu flori minunate, frumos colorate, delicate, cu pomi ce făceau cele mai mari şi parfumate fructe. Pentru fiecare locşor şi-a făcut patru grădini diferite, pe care le-a botezat după cum s-a priceput: Primăvara, Vara, Toamna şi Iarna. 

Ei aveau patru fete frumoase şi bune la inimă. 

Fiica cea mare era tot timpul zâmbitoare. Ea alegea să se joace în grădina numită Primăvara. Acolo, iarba abia se ivea printre straturi, erau ghiocei, zambile parfumate, brânduşe şi viorele. Fetiţa îşi făurea cununiţe din petale de ghiocei, se îmbrăca numai cu rochiţe de culoare verde crud. De aceea, toţi i-au spus Primăvara.

A doua fiică alerga întotdeauna într-un suflet în grădina cea mai însorită şi mai călduroasă. Vara, pentru că aşa i-a rămas numele, iubea culoarea aurie a razelor de soare, galbenul spicelor de grâu, roşul aprins al macilor de câmp. Purta numai rochii lungi de mătase roşie, pe care picta cu drag toate florile din grădina ei.

Toamna, cea de-a treia fiică, robotea până aproape de miezul nopţii în grădina ei preferată. Umplea coşuleţe cu mere, pere, gutui, struguri şi nuci. Îşi prindea în păr frunze de culoare arămie şi îşi broda pe rochiţe numai crizanteme.

În cea din urmă grădină era o lume cu totul diferită. Tare frig mai era acolo, dar cea de-a patra prinţesă adora florile ei de gheaţă, albul zăpezii şi numai acolo şedea, îmbrăcată în rochiţe albe, ţesute cu fir de argint. Pentru că Iarna se temea ca florile ei să nu se topească, gonea Soarele şi chema în ajutor Crivăţul, care sufla cu putere peste grădina îngheţată.

Într-una din zile, împăratul le-a chemat pe fete şi le-a spus:

-Dragele mele fete, de ani întregi mă gândesc pe care dintre voi să o las să conducă împărăţia, însă nu a fost chip să aleg pe una. Voi aţi ocrotit cele patru grădini ale palatului atât de bine, încât mă pot lăuda cu cele mai frumoase grădini din lume. M-am sfătuit cu înţelepţii împărăţiei şi toţi mi-au spus numai lucruri bune despre voi. Şi atunci am hotărât ca toate să fiţi crăiese, fiecare în grădina ei, iar împărăţia întreagă să fie de acum încolo condusă de fiecare dintre voi, pe rând, câte trei luni din an, în ordinea în care v-aţi născut: Primăvara, Vara, Toamna şi Iarna.

Şi tot aşa a fost în împărăţie până acum, în zilele noastre. Pe rând, crăiesele conduc treburile împărăţiei câte trei luni pe an, iar oamenii se bucură din plin de darurile pe care le oferă fiecare.

Vizitând Calendarul Naturii, ne-am reamintit în că suntem în anotimpul iarna . Au urmat luna și ziua.

calendarul naturii

Discuția despre anotimpuri a continuat cu prilejul altei întâlniri la grădiniță.

Primele informații le-am aflat din enciclopedia pentru copii Universul, editura Rao.

enciclopedia Universul Rao

anotimpurile gradinita

Axa Pământului, în jurul căreia acesta se rotește, nu este verticală, ci ușor înclinată. De aceea, Pământul nu primește în același fel razele Soarelui : anotimpurile se schimbă.

Enciclopedia cunoașterii pentru copii Descoperim Pământul, editura Aramis ( colecția Adevărul) ne arată imagini pentru fiecare anotimp în parte, însoțite de scurte caracteristici.

Enciclopedia Descoperim Pamantul

anotimpurile la gradinita

Primăvara, zilele încep să devină mai lungi. Copacii înmuguresc, apoi înfloresc.

Vara, zilele sunt lungi, iar afară este cald. În copaci, fructele prind a se coace.

Toamna, zilele încep să se scurteze. Vin ploile, iar arborii îți pierd frunzele.

Iarna, zilele sunt foarte scurte. Afară se face frig. Copacii nu mai au frunze. Vine zăpada!

Revenind la rotația Pământului în jurul Soarelui ( lucruri pe care copiii le-au aflat și anul trecut la lecția despre planete), enciclopedia cunoașterii pentru copii Descoperim spațiul , editura Aramis ( tot din colecția Adevărul) ne arată imagini despre zi și noapte, despre Soare și Lună.

Enciclopedia descoperim spatiul

ziua si noaptea

Pământul se rotește în jurul axei sale ca un titirez și e nevoie de o zi pentru ca toate regiunile să fie luminate de Soare.

lunile anului

În nopțile senine, vedem Luna pe cer. Acest astru al nopții are nevoie de 29 de zile și jumătate pentru  a face un ocol complet ala Pământului. Timpul acesta se numește lună. O lună poate avea 28, 29, 30 sau 31 de zile. Într-un an, luna înconjoară Pământul de 12 ori. Din această cauză, anul are 12 luni.

Ne jucăm cu Soarele!

ne jucam cu Soarele

În timpul zilei, Soarele nu are aceeași poziție pe cer. Ba e mai sus, ba e într-o parte a cerului. E tare neastâmpărat, Soarele nostru!

Noi am observat imaginile și am vorbit despre poziția în care se găsește atunci când luăm prânzul sau cina , când ne trezim sau când ne jucăm.

O aniversare ( rezolvare de probleme)

aniversare copii

Astăzi, Ionuț împlinește 5 ani. Asta înseamnă că , de când s-a născut Ionuț, planeta noastră a ocolit Soarele de 5 ori. Fiecare lumânare de pe tortul lui Ionuț reprezintă un an.

De câte ori s-a rotit Pământul de când te-ai născut tu și până azi?

După ce s-au lămurit cum stau lucrurile în ceea ce privește timpul ( în general) și anotimpurile ( în particular), într-o altă zi, am pornit discuția despre ceas. A învăța despre ceas nu e ușor. E o activitate pentru copiii de grupă mare care cunosc bine numerele ( noi nu am studiat până la 12, dar mi-a fost ușor să le explic cum sunt formate, după modelul numărului 10, mai ales că ei știu să numere deja până la 100) .

În aventura noastră despre ceas ( căci a fost într-adevăr o aventură), am pornit de la un model de fracții specific educației Montessori, pe care l-am întâlnit pe blogul Camelie.

model de fractii Montessori

Cercul era ceasul nostru. Cercul întreg reprezintă o oră. Împărțit în două părți egale, fiecare reprezintă o jumătate de oră; împărțit în 4 părți, fiecare reprezintă un sfert dintr-o oră ( adică 15 minute).

Fiecare prichindel a primit un ceas din hârtie, pentru a se juca în voie.

lectia despre ceas

Pentru a intui cât mai bine cât este ora, am folosit sistemul despre care v-am vorbit mai sus:

invatam ceasul

Acest sistem de fracții după modelul Montessori ne-a fost de real ajutor.

invatam despre ceas

În cursul aceleași săptămâni, am rezolvat și două fișe de lucru:

ceasul-fise de lucru

ceas-fisa

Pe aceasta o puteți descărca de aici.

ceasul fisa de lucru

Pentru că am văzut multe activități foarte frumoase despre ceas și timp, în lungile mele căutări de documentare, vă invit să introduceți linkurile în colecția de mai jos. Sunt convinsă că activitățile voastre vor fi o sursă de inspirație pentru mulți cititori!

Vă mulțumesc pentru că ați avut răbdare să călătoriți cu noi în fascinanta și misterioasa lume a timpului!

Please follow and like us:
Lecția despre timp
Etichetat pe:                

9 comentarii la „Lecția despre timp

 • februarie 3, 2014 la 7:38 pm
  Legătură permanentă

  A fost o mare bucurie să călătoresc cu voi în fascinanta și misterioasa lume a timpului!
  Emoţionant, totul! M-am simţit grădinar! Mulţumesc mult! 🙂

  Răspunde
   • februarie 5, 2014 la 7:11 pm
    Legătură permanentă

    Am să mai vin cu mult drag, pentru că îmi place foarte mult la voi.

    Îţi mulţumesc din suflet, Simona, că m-ai lămurit. Altfel credeam că greşesc eu undeva.

    O seară minunată îţi doresc, Simona! 🙂

    Răspunde
    • februarie 5, 2014 la 7:41 pm
     Legătură permanentă

     Cu mult drag! Mă bucură foarte mult vizitele tale 🙂 Te îmbrățișez!

     Răspunde
 • februarie 3, 2014 la 9:52 pm
  Legătură permanentă

  Interesant articolul, Simona! Tot despre timp o să vorbim și noi săptămâna viitoare, după vacanță 🙂 .

  Răspunde
 • februarie 6, 2014 la 2:38 pm
  Legătură permanentă

  Ce tema frumoasa si ce povestioara draguta.Mi-a facut placere sa o citesc si nu mai sunt copil…Banuiesc ca prichindeii au fost indragostiti de povestioara.Ce lectii placute aveti…Va admir tare mult.Felicitari!

  Răspunde
  • februarie 6, 2014 la 5:39 pm
   Legătură permanentă

   Ghemuleț, îți mulțumesc frumos pentru aprecieri. La vârsta preșcolară, orice povestioară îi ajută pe cei mici să înțeleagă mai ușor lumea înconjurătoare. 🙂
   O zi frumoasă!

   Răspunde
 • Pingback:Personalitatea lui Locco | Locco.Ro

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds