După lecția despre florile de primăvară, Fluturașii au poposit o săptămână în lumea insectelor, acele mici vietăți minunate de care s-au îndrăgostit imediat…
Am vorbit mult despre fluturi, albine, furnici, greieri etc. și am constatat ( cu oarecare uimire, recunosc) , că mulți dintre ei nu știau cum arată aceste insecte ( deși le întâlnesc zilnic , datorită faptului că ei trăiesc în mediul rural).
Am povestit despre hărnicia albinelor care locuiesc într-un stup, despre mierea pe care o produc din polenul florilor ( despre care tocmai am învățat). Ne-am amintit și de furnici, care adună toată vara mâncare și am fixat faptul că ele trăiesc într-un furnicar. Dacă am ajuns la furnică, am râs puțin vorbin despre greiere, ”prietenul ” furnicii și am rememorat un fragment din poezia ” Balada unui greier mic ” de George Topârceanu.
Deși acestea sunt cele mai cunosute insecte, am insistat pe faptul că ele nu sunt singurele…Din categoria lor fac parte: libelula, musca, țânțarul, buburuza, licuriciul,cărăbușul.
Am observat ciclul de viață al unor insecte:
Ne-am oprit asupra buburuzei:
Am vorbit despre fiecare imagine, despre cum ouăle se transformă în larvă, larva în pupă, iar pupa în buburuza-adult.
Ciclul de viață al furnicii:
Ne-am oprit și asupra fluturașului.
Am folosit un disc pentru a vedea ciclul de viață ( nu găsesc linkul de unde l-am descărcat).Acest disc era pentru ciclul de viață al unui licurici, dar s-a potrivit și pentru fluturele nostru.
În discuția noastră despre corpul fluturelui, am folosit cartonașele Montessori, pe care le-am descărcat de aici.
Am urmărit desenele educative ”Cum se transformă omida în fluture” .
Am făcut puzzle-uri cu insecte:
La final , am pictat fluturași pe o jumătate de coală de hârtie, iar pe cealaltă am lipit-o, presând bine.
La final, așa au arătat lucrările noastre:
O lecție foarte frumoasă despre fluturi găsiți aici.
Vă mulțumim pentru că ne-ați însoțit în lumea minunată a insectelor!
frumoasa lectie
felicitari,Simona 🙂
Mulțumesc frumos, Antoaneta!
Felicitari. Noi la proiectul Insecte am folosit colectia tip insectar.
Mulțumesc frumos! Din păcate noi nu avem această colecție:(
Ne vom inspira din plin din lectia voastra. Imi place foarte mult ca folosesti carduri de tip montessori. Apropo totii copilasii sunt receptivi? si cat timp studiati cand va propuneti o tema? o zi, cateva zile, o saptamana? sunt foparte curioasa, pt ca daca nu imi mai duc fetita la gradinita ma refugiez si inspir din gradinitele… sa le numesc online 🙂
Mă bucur că îți place lecția noastră, Melly :)De fiecare dată când am ocazia mă inspir din pedagogia montessoriană.Copiilor le plac aceste carduri…Bineînțeles, că există și câteva excepții. Nu toți copiii sunt la fel de receptivi, mai ales că vârstele lor diferă. De regulă, cei mici se plictisesc mai repede.
În ceea ce privește tematica, la începutul anului școlar, fiecare educatoare își face o planificare anuală, ținând cont de 6 teme mari ( în principiu, fiecare educatoare alege ce face, ce materiale folosește, ce povești / poezii/ cântece preferă).
De exemplu, florile de primăvară le-am studiat o săptămână și au făcut parte din proiectul tematic ” Vestitorii primăverii”.
Pingback:Fluturi din hârtie | Grădinița Fluturașilor Talentați