Laptele de susan este un tip de lapte foarte gustos și sănătos. Este indicat să fie consumat atât de copii, cât și de către adulți.
Laptele de susan reprezintă varianta ideală pentru persoanele care au intoleranță la lactoză.
Semințele de susan sunt o sursă ideală de calciu, mai ales în combinație cu mierea, care ajută la fixarea lui în organism.
Susanul este bogat în fibre, minerale ( fosfor, calciu, fier, zinc, potasiu), în acizi grasi nesaturați, acizi grasi poli-nesaturați (Omega 6 – 40% ) si 0,5% acid linolenic, elemente indispensabile organismului uman.
Este bogat în acid folic (Vitamina B 9), esențial în formarea celulelor, precum și lecitină un nutriment valoros pentru sistemul nervos, endocrin și cardiovascular.
Susanul și-a dovedit calitatile ca depurativ, antioxidant, remineralizant, tonic în cazul tulburarilor de memorie, facilitând circulația sangvină și digestia.
Pentru laptele de susan, avem nevoie de 150 de grame de susan înmuiat în prealabil peste noapte în apă și un litru de apă.
Punem în blender semințele de susan ( scurse) împreună cu o cană de apă și mărunțim, adăugând restul de apă.
Când e gata, se strecoară printr-un tifon și se îndulcește după gust, de preferabil cu miere.
Eu i-am adăugat o banană pasată și o mână de goji hidratate.
Se poate păstra câteva zile la frigider.
buna reteta ! pofta buna tuturor !
Mulțumesc! 🙂
Foarte interesant. Îţi mulţumesc mult, Simona, că ai împărtăşit cu noi aceste informaţii atât de benefice pentru sănătatea noastră. Trebuie să încerc şi eu. Îţi mulţumesc mult şi pentru reţetă.
O seară minunată îţi doresc, Simona! 🙂
Într-adevăr, susanul e o sursă excelentă de calciu, și nu doar atât. Alături de banane și goji, reprezintă sănătate curată. Din păcate, de multe ori, nu reușim să ne hrănim așa cum ar trebui 🙁
O seară minunată și ție!
Aşa este, Simona, ai mare dreptate. Nici eu de ceva vreme nu mai respect mesele şi fac foarte rău şi conştientizez asta şi totuşi, nu fac nici-o schimbare şi nu ştiu de ce. Îmi tot promit că de mâine, numai că mâine nu mai vine. 🙂
Așa e! Mâine nu vine mereu, din păcate 🙁 Eu am vreo 2 ani de când mânânc 80 % sănătos….
Wooow! Ce bine! Mă bucur mult să aud asta, Simona.
Sănătos aş spune că mănânc şi eu şi majoritatea produselor, în afară de citrice, le producem noi acasă, nu sunt chiar 100% bio, pentru că suntem nevioiţi să le tratăm împotriva bolilor şi dăunătorilor şi-o facem de regulă cu piatră vânătă, cu lapte şi var, dar şi cu pesticide într-un procent mimim, — numai că nu respect mesele şi asta nu-i prea bine. 🙂
Eu am început să-mi cultiv în grădină diferite legume, să nu fiu nevoită să le cumpăr de pe piață. Vara fac zeci de borcane de murături/ dulceață/ compot/ zarzavat și le păstrez în cămară.Rar mănânc în oraș și gătesc aproape zilnic. Mai nou, fac și pâine acasă 🙂 Din păcate, ziua nu are 50 de ore, să-mi ajungă pentru toate!
Ce bine că faci acest lucru, Simona. Aşa ştii ce mănânci!
Mă bucur nespus de mult pentru tine că faci astfel de lucruri, eşti o gospodină desăvârşită. Aşa îmi place şi mie să am cămara plină cu de toate, pentru iarna. Aşa am fost învăţată de mică să fac provizii pentru iarna grea, aşa m-am obişnuit şi tare bine este.
Bine mai zici şi cred că nici atunci nu ne-ar ajunge orele!
O duminică minunată îţi doresc, Simona! 🙂
Mulțumesc frumos, Ștefania! O duminică liniștită!
Ce bine arata noua ta casa, Simona!
Si laptele asta e delicios!
Mulțumesc frumos! 🙂 Într-adevăr, laptele e atât de bun!
Consum de ceva timp goji şi merişor în ceai sau lapte din soia. Nu am consumat lapte din susan, dar voi încerca! Mulţumesc!
Fructele de goji sunt atât de sănătoase! 🙂 Eu le consum de obicei cu iaurt, dar și în combinație cu lapte de susan sunt atât de bune:)
Încă o lecție de alimentație sănătoasă pe care trebuie să o rețin. Mulțumesc, Simona! 🙂
Cu mult drag!
O duminică minunată!
Sigur îl încerc zilele astea! Mulțumesc mult de tot! Spune-mi, apa în care s-a înmuiat susanul peste noapte o arunc și folosesc doar cana de apă cu care dau prin blender?
Cu mare drag! E foarte bun 🙂 Apa în care au stau semințele se aruncă. Pui o cană de apă inițial, până mărunțești bine semințele, apoi adaugi restul până la un litru.
Aha. Mulțumesc! Așa o să fac și apoi postez pe blog ce mi-a ieșit! Trebuie să cumpăr mere…sau până ajung la market poate folosesc zahăr brun că din ăsta am mai mult în casă! Miere am prea puțină 🙁
Poți pune curmale deshidratate în locul îndulcitorului…Eu nu mai aveam și am optat pentru miere. Și zahărul brun e ok 🙂
Eu folosesc destul de des mierea, pentru că o iau de la cineva care are stupi și știu că e de foarte bună calitate. Din păcate, cea din supermarketuri e plină de apă și zahăr 🙁