Un subiect controversat, cu multe păreri pro și, la fel de multe, contra îl reprezintă INTERNETUL.

Trăim într-o societate, unde folosirea calculatorului și conectarea la internet fac parte din rutina zilnică a copilului preșcolar.

Deși sunt mici, preșcolarii petrec foarte mult timp în fața ecranului, în mare parte, jucându-se. Mai rău este faptul că multe dintre aceste jocuri sunt pline de acte de violență și nu au niciun  caracter educativ.  Deși sunt foarte multe jocuri educative ( chiar zilele trecute vă vorbeam despre Dora Exploratoarea), acestea nu se află în topul preferințelor copiilor.

internet in viata copiilor

 

Din păcate, unii copii învață să scrie mai întâi pe calculator/ tabletă . Tehnologia și mediul online devin ingrediente primordiale în procesul de învățare al copilului preșcolar.

Internetul are și părți pozitive:

-jocuri educative și constructive;

-informații dinamice și pe înțelesul copiilor;

-posibilitatea de a repeta cântecele învățate la grădiniță etc.

Vârsta fragedă la care este folosită tehnologia, nu e un avantaj. La 3-5 ani. copilul nu poate face o deosebire concretă între fantezie și realitate.

Abia în perioada următoare, între 5 și 8 ani, copiii încep să-şi stabilească propriile identităţi, joaca devine mai cooperativă şi încep să-şi dezvolte abilităţi motorii.

Internetul nu e un mediul nociv, doar dacă este folosit cu măsură. O oră petrecută  în fața calculatorului, în care copilul fredonează cântecele preferate sau vizualizează un filmuleț educativ, nu poate face rău nimănui. Totul stă în măsura timpului !

Din păcate, chiar și noi ,adulții, petrecem foarte mult timp în fața calculatorului. Spre exemplu, administrarea unui site necesită multe ore online. Petrecem ore căutând găzduire ( chroot e următorul site pe care îl am în vizor pentru acest serviciu), modificând poze sau schițând articole. De aceeaa, după perioade solicitante în fața ecranului, chiar și adulții au nevoie de pauze.

Care este părerea voastră în ceea ce privește prezența internetului în viața copiilor? Care este vârsta ideală pentru inițierea în acest domeniu? Și, mai ales, cum îi convingem pe copii să petreacă mai mult timp afară, la joacă, decât în casă, în fața calculatorului?
Vă las o imagine sugestivă care ilustrează foarte clar cum arată realitatea :

internet copii

 

Please follow and like us:
Internetul în viața copiilor
Etichetat pe:                    

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds