Emotiile sunt reacțiile care generează modificări în activitățile organismului față de realitate.  Nu este indicat să negăm emoțiile, ci trebuie să învățăm să le controlam.
   Putem vorbi despre inteligență emoțională încă de la o vârstă fragedă. NU trebuie să ignorăm emoțiile copiilor doar pentru că sunt mici. Copiii au nevoie de ajutorul unui adult pentru a-și putea exprima, identifica și controla emoțiile. 

   În jurul vârstei de 2-3 ani, copilul este din ce în ce mai independent și dornic să descopere lumea înconjurătoare. Avântul său este adesea limitat de părinți atunci când copilul dorește să experimenteze lucruri care îl pot pune în pericol. Inevitabil, acest lucru va duce la o criză de furie. .. Este important să fim alături de copil și să-l ajutăm să își gestioneze emoțiile.

activitati emotii

  Cel mai bun mod de a le explica copiilor ce sunt emoțiile este prin joc. 

dezvoltare emotionala

  Noi am realizat câteva activități despre emoții, despre ce anume simțim în anumite momente ale vieții, pornind de la cardurile despre emoții de la Resurse Părinți.

carduri emotii
  De asemenea, am printat workbook-ul ”Emoțiile mele”, pe care îl puteți achiziționa în format digital tot de la Resurse Părinți. 

emotiile mele fise de lucru Este indicat copiiilor peste 4 ani, dar puteți adapta cu ușurință acitivitățile și pentru vârste mai fragede.
„Începând de la vârste mici se poate discuta despre emoții și rolul lor. Viața noastră nu ar avea culoare fără emoții, iar reprimarea lor taie aripile. Din păcate copiii sunt rar încurajați să se exprime emoțional, iar dicuțiile despre ce simt sunt de multe ori rare sau absente. Astfel, cartonașele cu emoții vin în ajutorul părinților ca o unealtă pentru comunicarea legată de emoții.”

fise lucru emotii
   Dacă vă plac, le puteți achiziționa de aici.

   Am vorbit despre emoții, despre importanța lor și despre cum le putem controla. Am dicutat despre  bucurie, tristete, frică, rușine, prietenie etc și i-am arătat de fiecare dată cartonașele care exprimau aceste emoții.

  Am asociat imaginile de pe cardurile de la Resurse Părinți cu unele pe care le-a printat de pe Pinterest.

emotii activitati

  Prin acest exercițiu am urmărit:

  • Dezvoltarea empatiei
  • Gestionarea emoțiilor copleșitoare
  • Înțelegerea propriilor stări emoționale

asociere emotii

   Noi am ales câteva emoții mai potrivite pentru 3 ani, dar puteți complica jocul așa cum doriți.

  emoții copii gradinita

     Tot în cadrul activitățiilor noastre despre indentificarea emoțiilor, am folosit un minunat workbook de la Resurse Părinți. Mi-am plăcut faptul  că se poate imprima acasă. În acest fel costurile sunt reduse și evităm un cost suplimentar pentru transport. În zilele noastre, toată lumea are o imprimantă acasă, așa că faptul că aceste fișe vin în format digital , nu mai reprezintă un impediment. De asemenea, mi-a plăcut faptul că se poate printa în câte exemplare dorim.

tantrum control

   Sarcinile sunt simple, clar expuse și se pot realiza ușor de către copii. Am încercat și noi câteva activități și am rămas surprinsă cât de receptiv a fost Matei. Abia aștept să folosesc aceste materiale cu copiii de la grădiniță .

  Pornind de la discuția despre cum ne simțim uneori, l-am pus pe Matei să sorteze imaginile în care apăreau copii veseli și copii triști.

copii veseli imagini

    Am găsit imaginile la o simplă căutare pe Google. Aveți de unde să alegeți 🙂

  copii tristi emotii

  Acest tip de activitate l-a captivat pe Matei și a rezolvat cerințele cu mare ușurință. Cred că poate fi aplicată și la copiii mai mici.

copil vesel trist

  Copiii cu o inteligenţă emoţională dezvoltată sunt mai sociabili, mai optimişti, mai empatici, mai eficienţi, mai responsabili, mai îndrăzneţi, au capacităţi sporite de adaptare şi de rezolvare a problemelor cu care se confruntă.

 

 

Please follow and like us:
Gestionarea emoțiilor la copiii mici
Etichetat pe:                        

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds