Educația de tip outdoor este o formă organizată de învățământ care îl pregătește pe copil pentru viață și care se desfășoară în aer liber.

Activitățile educației de tip outdoor se desfășoară întotdeauna în natură și nu au ca finalitate rezultate palpabile ( diplome, atestate) , ci produse vizibile la nivelul comportamentului copiilor.

Dacă învățarea clasică, în sala de grupă, are un aspect cognitiv, activitatea de tip outdoor are un aspect pur practic, informal și exepriențial.

Educaţia în aer liber îşi are originea în multe iniţiative apărute în ultimii 150 de ani: taberele de corturi; cercetăşia (întemeiată în 1907 de englezul Robert Baden Powell) – care urmăreşte tot un fel de educaţie informală, bazată pe activităţi practice în aer liber; şcolile în pădure din Danemarca; şcolile şi mişcarea Outward Bound înființate de Kurt Hahn .

Educația în aer liber  parcurge toate cele trei nivele de învățare : 

 • cognitiv;
 • afectiv;
 • motric.

Finalitatea activității de tip outdoor este aceea de a dezvolta personalitatea fiecărui copil în unul dintre domeniile:

educatie outdoor sursa

Împreună cu preșcolarii mei, am organizat o activitate matematică în aer liber. Ne-am folosit de materiale din natură pentru a sorta sau număra.

Am profitat de o zi plină cu soare ( o așteptam de ceva timp, în săptămâna aceea au fost zile înnorate).

activitate in aer liber

Prichindeii au observat culorile toamnei și schimbările care au loc în acest anotimp ( căderea frunzelor, venirea frigului, plecarea păsărilor călătoare în tările cade).

Aceștia au cules câte un buchet mare de frunze galbene  și au avut ocazia să le observe cu atenție.

Apoi, am profitat de ocazie că avem un măceș în curtea grădiniței și ne-am oprit și asupra lui ( la întâlnirea de dimineața am observat imagini cu măceșe) :

observare macese

Fluturașii au fost harnici și au strâns multe materiale din natură, pe care le-am folosit la cutia senzorială a tomnei.

Fotografie5936

frunse toamna

După ce au strâns frunzele, i-am lăsat pe cei mici să se joace în voie cu ele. Ei s-au bucurat să le arunce în aer și să încerce să le prindă:

jocuri cu frunze

A urmat o activitate de sortare în funcție de culoare:

Fotografie5920

Fotografie5915

jocuri cu frunze

La final, am avut trei mulțimi de frunze, sortate după criteriul culorii: frunze ruginii, galbene și verzi.

frunze gradinita

După ce au sortat frunzele, micuții au primit o nouă sarcină: să introducă în mulțime numărul corespunzător cifrei indicate ( eu am delimitat mulțimea și am adăugat cartonașul cu  cifra, în funcție de nivelul de vârstă) :

Fotografie5934

activitate matematica frunze

Le-am numărat încă o dată, pentru a ne verifica.

O altă etapă a activității outdoor a fost să ordoneze cifrele în ordine crescătoare și să adauge numărul corespunzător de frunze:

Fotografie5931

Fotografie5923

sortare, numarare

activitate matematica toamna

Activitatea în aer liber a fost un adevărat succes, Fluturașii s-au descurcat foarte bine la activități și s-au distrat pe cinste!

Ce activități în aer liber practicați cu cei mici?

Facebook Comments
Educația de tip outdoor
Tagged on:                     

18 thoughts on “Educația de tip outdoor

 • November 9, 2013 at 9:31 am
  Permalink

  Am ingrijit pomii din livada si am cules roadele,tabara tematica Padurea, mirific taram,lectie de istorie live la Muzeul Militar in parteneriat cu Asociatia strabuna,biblionet la Biblioteca Judeteana………….

  Reply
 • November 10, 2013 at 1:13 pm
  Permalink

  Sa nu fortam nota!… Activitatile outdoor fac parte din educatia nonformala, deci mai putine reguli, mai putina moderare din partea educatoarei, mai multa explorare, miscare, competitie, voie buna. E foarte frumos sa faci matematica cu cifre si frunze pe asalfat, in gradina, dar cred ca transformama iesirea afara in activitate obligatorie…. Oricum, va apreciez munca si e mai bine sa desfasori afara orice joc sau tip de activitate! Succes!

  Reply
  • November 10, 2013 at 5:42 pm
   Permalink

   Într-adevăr, educația outdoor e o educație informală, iar eu am exegerat puțin cu activitatea matematică . Am vrut să vadă și partea distractivă a activităților matematice și să stea cât mai mult la aer.Mulțumesc frumos!

   Reply
  • May 22, 2014 at 12:58 pm
   Permalink

   Nu în mod deosebit. Activitate outdoor înseamna „activitate în aer liber”. Atât! Numele activității nu impune niciun fel de conținut. Activitățile outdoor pot fi jocuri libere, pot fi jocuri sportive organizate în grup sau pe echipe, pot fi pur și simplu activități obligatorii transferate din grupă în curte. Dacă e timp frumos, scoți copiii la ora de poveste în curte, pe iarbă, la umbra unui pom. Asta nu înseamnă că nu îți vei conduce activitatea de educare a limbajului. Pur și simplu schimbi peisajul.
   Specific activităților outdoor este observarea nemijlocită a naturii și folosirea materialelor naturale în cadrul activităților. Eu cred că activitatea prezentată aici e foarte reușită, iar regulile chiar nu sunt exagerate. Până la urmă, e o activitate de matematică și simplul fapt că o organizăm în curte și nu în sala de grupă, nu înseamnă că aruncăm metodica pe geam.
   Felicitări autoarei pentru activitate și fotografii!

   Reply
   • May 29, 2014 at 6:23 pm
    Permalink

    Alexandra, îți mulțumesc frumos pentru timpul acordat! Într-adevăr, activitatea outdoor poate fi interpretată în multe moduri. Spre exemplu, astăzi am citit o poveste în aer liber 🙂

    Reply
 • Pingback:Numărăm cu ajutorul boabelor de porumb/ corn counting | Grădinița Fluturașilor Talentați

 • November 16, 2013 at 10:22 am
  Permalink

  Felicitari!

  Reply
 • Pingback:Numărăm cu ajutorul boabelor de porumb/ corn counting - Grădinița Fluturașilor Talentați

 • October 18, 2015 at 6:02 pm
  Permalink

  Felicitari! un material bine realizat si cu multa miscare din partea copiilor, asa cum si mie-mi place sa spun, atunci cand organizam o activitate outdoor cu pitici de gradinita, asta inseamna indrazneala si implicare!

  Reply
  • October 19, 2015 at 11:51 am
   Permalink

   Vă mulțumesc frumos pentru cuvintele minunate! Vă mai aștept pe site!

   Reply

Anunta-ma daca iti place....

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: