De foarte multă vreme, vreau să scriu un articol despre munca mea de cadru didactic în cadrul unei grupe combinate.Aveam multe lucruri pe suflet, dar am fost ușor reticentă, pentru că nu știu cum va fi interpretat acest post :).

Dacă tot am făcut o pauză destul de lungă, în care nu v-am putut urmări și nici nu am scris nimic, m-am gândit că a venit momentul să lămuresc unele lucruri, să le clarific oarecum.

Am lipsit motivat de această dată, de pe blog.V-am povestit pe scurt aici despre ce este vorba.Nu am simțit nevoia de a intra în prea multe detalii.

Însă, de-a lungul celor 6 luni de când există acest proiect, am mai avut perioade de reținere.Am avut perioade în care am vrut să renunț și să uit că m-am apucat să scriu..( deși nu o fac eu într-un mod prea profesional).

Când m-am apucat de blog, am vrut să vă arăt o parte din munca mea și a Fluturașilor mei ( au fost câteva activități care mi-au scăpat din diverse motive).Nu am publicat un articol de fiecare dată când am lucrat pe caietele speciale , am scris diverse litere, am învățat o poezie/poveste nouă.Nu vedeam rostul…Ele au existat, chiar dacă nu am scris despre ele.

Am cunoscut virtual foarte multe persoane minunate, care m-au ajutat și m-au spijinit de-a lungul acestor luni.Persoane pe care le citesc cu mare plăcere și care mi-au rămas în suflet.Pe unele dintre ele le citeam și înainte și oarecum, pot spune că m-au inspirat în a porni cu acest proiect.Vă mulțumesc: Antoaneta, Coca, Claudia, Valentina…Bineînțeles că lista blogurilor pe care o urmăresc este mai lungă 🙂

Revenind la subiect, trebuie să vă spun că a lucra cu o grupă combinată este extraordinar de greu.Să faci în același timp câte ceva pentru copii de vârste diferite , nu este deloc un lucru ușor.Am preșcolari de 2-3 anișori ( știm cu toții că nu sunt ușor de stăpânit), de 3-4 ani ( care trebuie să învețe câteva noțiuni, poezii de doar o strofă, să numere și să recunoască cifrele pănă la 3), de 4-5 ani/grupa mijlocie și de 5-6 ani ( care trebuie să se pregătească pentru cerințele clasei pregătitoare).

Și dacă nu vi se părea destul de dificil, vreau să vă mai spun că am doi copii de grupă mijlocie care nu au frecventat grădinița ( au venit acum) și cu care a trebuit să o iau de la 0 într-un ritm mai alert ; un copil care are uneori probleme de comportament ( înjură, aruncă cu mese, scaune, rupe tot) și unul de grupă mare , care are dificultăți de scriere și vorbire.Pe deasupra, trebuie să pregătesc un băiețel pentru intrarea în clasa I.Palpitant până acum, nu?

Am primit de foarte multe ori ( direct/ indirect) critici la adresa muncii mele.Mi s-a reproșat că am foarte puțini copii  sau că nu folosesc diverse materiale….

Am puțini copii ( uneori), dar asta nu înseamnă că stau degeaba.Nu e vina mea că părinții nu îi aduc și nici nu vor să lucreze cu ei acasă. După vacanță, ne-am adunat deja 16, iar activitățile s-au desfășurat destul de greu.Sunt 20 înscriși! Deci…..

O doamnă mi-a reproșat să nu am nu știu ce materiale cumpărate de la diverse edituri.Doamnă dragă, eu trebuie să pregătesc materiale pentru 10-15-10 de copii.Nu îmi pot permite să le cumpăr tuturor.Este foarte ușor să achiziționezi materiale pentru un copil, mai ales dacă e propriul copil.Și eu aș cumpăra de toate pentru al meu.

Să vă mai spun că o parte dintre copii nu au adus nici până acum rechizitele (după ce am comandat caietele speciale, m-am trezit că trebuie să le plătesc singură pe o parte dintre ele) . Că majoritatea xeroxurilor sunt făcute din banii mei,  că nu am femeie de serviciu și îmi fac singură curățenie?

Vreau să le mulțumesc părinților care m-au spirijinit de fiecare dată!

De astăzi, o să vă arăt restul activităților din săptămâna ” Să știi mai multe, să fii mai bun!”Știu că nu se compară cu altele, dar atât am putut face..N-am avut sprijin financiar sau posibilitate de deplasare  pentru a desfășura alte activități.

Tot de astăzi o să avem un nou concurs!

Sunt curioasă care este părerea voastră!

O zi plină de soare!

Please follow and like us:
Cum lucrezi cu o grupă combinată?
Etichetat pe:            

0 comentarii la „Cum lucrezi cu o grupă combinată?

 • aprilie 17, 2013 la 3:51 pm
  Legătură permanentă

  Te felicit pentru tot ceea ce faci. Stiu ca faci o munca gigantica, chiar daca unii care nu sunt in „sistem” nu inteleg lucrul asta. Nu trebuie sa le dai importanta si sa continui cu ceea ce faci. Stiu ca problema financiara este cea mai dificila fiindca ai vrea sa faci tot felul de lucruri dar nu poti veni mereu cu bani de acasa.
  Mult succes si putere!

  Răspunde
 • aprilie 17, 2013 la 4:39 pm
  Legătură permanentă

  Esti foarte puternica, felicitari!
  Nici nu stiu cum rezisti.. de fapt cred ca fluturasii cei smpatici iti dau putere,

  Răspunde
 • aprilie 17, 2013 la 5:05 pm
  Legătură permanentă

  Sunt atat de multe de spus,insa nu voi face acest lucru acum.La un moment dat in articol scrieti ca este usor sa cumperi cele necesare pentru un singur copil.Nu ,nu este usor insa poti confectiona pentru el o gramada de materiale pe care sa le folosesti,ori acest lucru este imposibil de facut pentru o grupa de copii.Cu atat mai mult daca ei sunt pe grupe de varste diferite.Cunosc sistemul datorita faptului ca am legatura foarte stransa cu el ,fara a activa in cadrul lui.
  Sunteti de admirat !Probabil ca va place grozav ceea ce faceti.
  Din pacate,sistemul de invatamant romanesc se deterioreaza pe zi ce trece tot mai mult.Si asta in detrimentul copiiilor.Nu mai spun de educatori si de profesori care sunt demotivati financiar,asa cum nu doresc sa omit ca sunt o gramada de educatoare care nu au ce cauta in gradinite.
  Ramane ca parintele sa faca tot ce-i sta in putinta pentru binele copilului lui.Si daca mai are norocul sa de-a peste o doamna adevarata ,atunci conditiile sunt indeplinite pentru performanta!

  Răspunde
  • aprilie 17, 2013 la 6:40 pm
   Legătură permanentă

   Din păcate, sistemul se stinge încet-încet! E mai ieftin să confecționezi, decât să cumperi! Sunt conștinetă de lucrul acesta, dar din păcate nu am avut mereu timpul necesar și nici priceperea.Am încercat pe cât posibil să le aduc elemente noi și atractive!
   Îmi place foarte mult ceea ce fac, dar când văd cât de puțin e apreciată munca noastră,….
   Mulțumesc mult pentru susținere! 🙂

   Răspunde
 • aprilie 17, 2013 la 8:01 pm
  Legătură permanentă

  Aceste greutati le intampina multe cadre didactice din gradinite si totusi au rezultate frumoase in munca la clasa pentru ca pun suflet in ceea ce fac ,daruire si dragoste pentru copii. Un exemplu sunteti d-voastra pentru ca altfel n-ati fi rezistat.Copiii ne dau energie ne ,,incarca bateriile,,Succes in continuare rabdare si multa sanatate!

  Răspunde
 • aprilie 17, 2013 la 8:58 pm
  Legătură permanentă

  te inteleg perfect, acelasi lucru patesc la optional, de la 3 la 6 ani, si e cumplit de greu :(. referitor la celelalte lucruri… nu, nu sunt de acord sa pui bani de la tine! nu se implica parintii, asta e, colorezi caietele pana nu mai ai margini libere. daca ai fi avut 5.000 lei salariu as fi zis, faci un bine, dar cand ai 1.000, (sper ca ii ai!) nu mi se pare deloc normal.
  si trebuie sa inveti sa fii indiferenta la criticile rautacioase. neaparat!

  Răspunde
 • aprilie 17, 2013 la 9:13 pm
  Legătură permanentă

  Am lucrat si eu la grupa combinata un an si a fost f. greu, asadar te inteleg. Dar am facut tot ce am putut mai bine, cu resursele avute.

  Răspunde
 • aprilie 18, 2013 la 7:50 am
  Legătură permanentă

  Am lucrat la grupa combinata vreo 10 ani si stiu ce inseamna.Nu mai pun ca erau copii de diferite nationalitati care veneau in
  grupa mica fara sa cunoasca limba romana,apoi cei care vorbeau nu vorbeau corect.Te sfatuiesc sa nu pui mla suflet reprosurile numanui.Sunt sigura ca trudesti,si asta se vede din tot ceea ce faci.Nu te lasa calcata in picioare,fii diplomata si spune-ti opinia. M-am luptat ani intregi cu sintagma „copilul spune in fiecare zi cand il intreb ce-a invatat ca s-a jucat.”Firesc, la varsta asta jocul este activitatea predominanta.pot sa-i zic unui copil de 3 ani ca facem matematica? Dar por sa ma joc cu el jocul cifrelor/numerelor……………………………………..Jocurile de creatie,jocurile de rol ii invata sa socializeze, sa execute si verbalizeze actiunile,apartenenta la un grup,munca in echipa ……………………………..Educatoarea poate folosi fiece moment pentru a transmite, consolida ori evalua cunostintele :observari spontane,plantarea unei flori,sarbatorirea zilelor de nastere a copiilor,plimbare(educatie civica),activitati pe grupuri de preferinta……………

  Răspunde
 • aprilie 18, 2013 la 4:56 pm
  Legătură permanentă

  Simona, din cate am vazut eu tu faci mai mult decat pot aprecia altii.Activitatile tale sunt frumoase , se preteaza varstei copiilor si se vede ca cei mici le indragesc!Continua ceea ce faci si sunt sigura ca tu vei simti ca ceea ce faci e bine.Lumea vorbeste si bune si rele…concentreaza-te pe ce e bun si daca din rele poti invata ceva e si mai bine.Spor in munca ta!Noi iti suntem alaturi!

  Răspunde
 • aprilie 20, 2013 la 2:58 pm
  Legătură permanentă

  Ce nu te doboara, te intareste, asa ca nu te lasa doborata de cuvinte sau gesturi „urate”. Continua sa lucrezi cu inima, asa cum ai facut pana acum. Pana la urma conteaza rezultatele: copii bucurosi, activitati in concordanta cu dezvoltarea copiilor, obiective educationale atinse…..si bineinteles sentimentul ca ti-ai facut datoria si un pic mai mult decat atat. Spor in toate!

  Răspunde
 • aprilie 30, 2013 la 3:18 pm
  Legătură permanentă

  Dragă doamnă ,,ducatoare,,..(cum spune fiul meu,Mihai, de 2 ani si imediat 10 luni:
  -şi Mihai este înscris la o grupă cu predare simultană,dar eu sunt fff încântată de cum este el educat,învăţat,îndrumat şi ce apelative mai folosiţi voi cadrele didactice..
  -aş vrea să spun că ,copiii trebuie educaţi mai întâi şi apoi ,,aruncaţi,,la instituţia de învăţămât…unde îşi desfăşoară activitatatea preşcolarii…de către ,,madame,,…
  -sunt exasperată când văd mame spunând,,nu ştie nimic,, ,,,tot ce ştie ,ştie de acasă,,…
  -de obicei acesţi părinţi care spun aşa ceva,sunt aceia care nu au avut nici o treabă cu studiul,nu au dat nici un exemplu copiilor referitor la cunoaştere,experimentare…
  -Respect efortul depus,respect devotamentul şi toată strădania cadrelor didactice care îşi se străduie în sistemul care se stinge…se stinge..

  Răspunde
 • aprilie 30, 2013 la 3:18 pm
  Legătură permanentă

  Dragă doamnă ,,ducatoare,,..(cum spune fiul meu,Mihai, de 2 ani si imediat 10 luni:
  -şi Mihai este înscris la o grupă cu predare simultană,dar eu sunt fff încântată de cum este el educat,învăţat,îndrumat şi ce apelative mai folosiţi voi cadrele didactice..
  -aş vrea să spun că ,copiii trebuie educaţi mai întâi şi apoi ,,aruncaţi,,la instituţia de învăţămât…unde îşi desfăşoară activitatatea preşcolarii…de către ,,madame,,…
  -sunt exasperată când văd mame spunând,,nu ştie nimic,, ,,,tot ce ştie ,ştie de acasă,,…
  -de obicei acesţi părinţi care spun aşa ceva,sunt aceia care nu au avut nici o treabă cu studiul,nu au dat nici un exemplu copiilor referitor la cunoaştere,experimentare…
  -Respect efortul depus,respect devotamentul şi toată strădania cadrelor didactice care îşi se străduie în sistemul care se stinge…se stinge..

  Răspunde

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds

%d blogeri au apreciat: