Fluturașii mei de la grupa mare se pregătesc intens pentru începerea școlii/ clasei pregătitoare ( după caz). Am învățat deja câteva litere, așa că aveam nevoie de ceva mai special pentru a le recapitula.
De obicei, mă folosesc de caietele speciale ( noi le-am învățat în ordinea prezentată acolo), dar ieri le-am pregătit o multitudine de materiale și câteva jocuri distractive.
Este o activitate complexă și poate deveni plictisitoare pentru unii copii. Ai mei au fost foarte receptivi și nu s-au plictisit deloc. La sfârșit , chiar au mai cerut câteva materiale să se joace liber cu ele sau câte o fișă de lucru în plus. Activitatea în sine durează cam o oră ( depinde de numărul de copii). Eu am lucrat cu cei de grupă mare, dar spre sfârșit i-am implicat și pe cei mici ( atunci când lucrurile s-au simplificat).
Noi am realizat o parte a activității, apoi am făcut pauză de masă, am cântat și dansat puțin ( ne-am folosit de rutine și tranziții), apoi ne-am întors la treabă. Activitatea foarte fi cu succes considerată una integrată, fără să depășească timpul permis.
Să ne apucăm de treabă!
Mai întâi am pregătit cosulețele cu cele necesare:
- litere colorate decupate;
- litere din plastilină de casă ( o să pun cât de curând rețeta pe blog);
- jetoane cu diverse obiecte care începeau cu literele învățate de noi;
- jetoane cu litere;
- corespondențe literă mare de tipar-literă mică de tipar;
- hârtiuțe colorate;
- fișe de lucru, descărcate de aici;
- fișe cu literele învățate;
- tablă magnetică.
Pentru început, le-am dat celor mici de lucru la măsuțe, iar pe cei mari i-am așezat în semicerc ( dezavantajele grupei combinate).
Am vorbit despre literele învățate( A,C, E, I, M, N, R, U ) și am dat exemple de cuvinte care încep cu ele:
A: ac, ață, arici, alb, albină;
C: căpșună, caisă, cap, câine, cot;
E: elegant, elan, elev, elefant;
I: iepure, iarbă, iute, iaz;
M: mama, masă, mare, mic, morcov;
N: nas, nor, noi;
R: România, român, râmă, reptilă;
U: umbră, umbrelă, urs,urât.
De asemenea, am dat exemple de câteva cuvinte care conțin litera respectivă sau care se termină cu ea ( de ex. A: masă, mama).Aici mai avem ceva de lucru, nu ne descurcăm atât de bine!
Apoi, am luat fiecare cuvânt dat ca exemplu și l-am despărțit în silabe, apoi am numărat silabele și sunetele.
După aceea, am scris pe tablă câte o literă pe care o cunoșteau ei mai bine.
Le-am ales și pe tabla magnetică.
Am jucat ”Măna Oarbă”: fiecare copil închidea ochii și extrăgea câte o literă dintre cele decupate și cele din plastilină de casă și o numea ( N de la nas, M de la mama).
După ce am revenit la măsuțe,am potrivit literele mari de tipar cu cele mici, folosindu-ne de câteva jetoane .
Folosindu-ne de câteva imagini , le-am sortat în funcție de litera cu care începeau.
Pentru că pe caietele speciale ne lovim mereu de literele mici de tipar și le recunoaștem mai greu, am încercat să le scriem.
Ultima activitate și cea mai interesantă a fost lipirea.Acum i-am implicat și pe cei mici, chiar dacă nu au reținut ei foarte bine litera pe care au lucrat. Fișele se pot decărca de aici :litere.
A fost o activitate prin care mi-am atins cu succes obiectivele propuse. Copiii au fost tare încântați, iar când au sosit părinții le-au arătat cu mare entuziasm rezultatele muncii lor. Am primit și felicitări din partea părinților, ceea ce m-a bucurat!
La ce vârstă au început să recunoască literele, copiii voștri? Cum îi ajutați să le consolideze?
măi măi măi ce copii studioși!
Da 🙂
Am scris o carte „Alfabetul – cheia tainelor lumii”, unde fiecare literă este deseneată mare şi colorată, având în jur desenate obiecte care incep cu litera pe care o evidenţiază. Fiecare literă are o poezie. Cineva a pus pe youtube poezia literei A :http://www.youtube.com/watch?v=04E5JIguYOY
La sfărşitul cărţii este şi o scenetă care poartă titlul cărţii.
Sunt copii care au învăţat singuri literele frunzărind cartea. Ti-o recomand.
Vă mulțumesc frumos pentru recomandare! 🙂
Iii, ce frumooos! Eu mi-aduc aminte ca primul cuvant pe care am reusit sa-l citesc pentru prima data in viata mea a fost „lume”… si al doilea „almanah”. =)) Mami m-a invatat sa scriu si sa citesc inainte de a merge la scoala, lucru pentru care ii sunt recunoscatoare. 😉
Ce cuvinte interesante 😛
Imi place foarte mult activitatea voastra. Ce draguti sunt copilasii si ce frumos coopereaza. Multumim, ne vom inspira si din cativitatea voastra.
Multumesc, Melly!
Daria a invatat alfabetul la 3 ani si jumatate din proprie dorinta,iar Andrei tot la aceeasi varsta pentru ca sora lui mai mare il provoaca mereu la jocuri cu litere si cifre 😉
daca te ajuta cu ceva, iti las link de la categoria „alfabet” de pe blog unde gasesti si alte idei de joc/joaca,inclusiv cum am invatat-o pe Daria sa scrie literele, jocuri inventate de ea 😉
http://piticidarvoinici.wordpress.com/category/pentru-copii/alfabet-jocuri/
Multumesc frumos, Antoaneta!
Ce activitate frumoasă ati facut! Imi plac foarte mult materialele didactice pe care le-ai folosit! Mult succes si la restul alfabetului!
Multumesc frumos, Iulia!
Superba activitatea !!
Multumesc frumos! 🙂
Foarte frumos ai organizat activitatile. Imi place ca esti asa de implicata in educatia copiilor, te felicit! Ati facut o treaba grozava, o sa ne inspiram si noi de la voi.
Multumesc frumos! 🙂
Foarte frumos ai organizat activitatile. Imi place ca esti asa de implicata in educatia copiilor, te felicit! Ati facut o treaba grozava, o sa ne inspiram si noi de la voi.
Multumesc frumos! 🙂
Thanks for letting me camp out in your blog for a little while today. I had a great time and tried to leave my campsite as good as when I arrived. I’ll be back in a couple of weeks!
Thanks for letting me camp out in your blog for a little while today. I had a great time and tried to leave my campsite as good as when I arrived. I’ll be back in a couple of weeks!
Thank you for your visit! 🙂
Pingback:Consolidăm numerele învățate în stilul Montessori | Grădinița Fluturașilor Talentați
o activitate ? Ce ai descris aici cred ca e treaba de 2-3 saptamani
Este o activitate integrata de o zi pentru grupa mare.
Pingback:Consolidăm numerele învățate în stilul Montessori | Grădinița Fluturașilor Talentați