Perioada de graviditate și nașterea copilului reprezintă o experiență unică în viața oricărei femei. Urmărind cum se transformă încetul cu încetul de la o grupare de celule într-o ființă umană absolut independentă, veți înțelege mai bine nevoile copilului și veți dezvolta față de el o relație unică și de neprețuit!

         Miracolul unei noi vieți

        În timpul concepției, aprozimativ 300 de milioane de spermatozoizi pătrund în vagin. Însă, unul singur penetrează membrana protectoare a ovulului și îl fecundează. Din contopirea acestor două celule se naște o celulă nouă- zigotul.

       În momentul fecundării, cromozomii se combină, definind caracteristicile pe care le va moșteni embrionul de la cei doi părinți.

         Gemenii

       Există cazuri în care ovulul se divide în două părți identice. Astfel, are loc concepția de gemeni identici, adică doi embrioni de același sex, care împart aceeași placentă. Când două ovule sunt fecundate în același timp de doi spermatozoizi diferiți, avem gemeni neidentici, care vor avea fiecare placenta sa.

dezvolatrea embrionului sursa foto

      Placenta este un mecanism extraordinar, apilit uterului, reprezentând în același timp plămânul, stomacul, intestinul și rinichiul fătului. Rolul său este de a procura fătului oxigenul și substanțele nutritive pe care le absoarbe din sângele mamei și de a elimina dioxidul de carbon și alte substranțe nocive. Placenta împiedică pătrunderea microbilor și infectarea fătului, dar permite trecerea medicamentelor, a alcoolului sau nicotinei.

Punga amniotică este o membrană transparentă și rezistentă, plină de lichid transparent, în care plutește și se dezvoltă embrionul. Acest lichid, care este transparent deoarece este reciclat continuu, îi oferă fătului căldură și protecție la șocuri.

       Dezvoltarea embrionului

      Sarcina durează aproximativ 40 de săptămâni ( zece luni sau 280 de zile). Începutul sarcinii se calculează de la prima zi a ultimului ciclu. De exemplu, dacă sunteți gravidă în 4 săptămâni, embrionul va avea 2 săptămâni.

     Durata sarcinii se împarte în trei trimestre inegale. Primul durează până în săptămâna a 12-a. Al doilea trimestru durează din săptămâna a 13-a până în a 25-a săptămâna, iar cel de-al treilea din săptămâna 26 până în săptămâna 40-a.

       Primele bătăi ale inimii

      După fixarea blastocistului pe membrana uterului, celulele stratului extern vor forma sistemul care va hrăni și va menține în viață embrionul, adică placenta și punga amniotică, iar celulele stratului intern vor forma embrionul.

      La sfârșitul săptămânii a șasea, embrionul va avea mărimea unui bob de orez. Atunci, are deja formată o axă centrală de-a lungul căreia se vor dezvolta organele. Inima începe să bată deja din săptămâna a cincea.

     Până în săptămâna a noua se disting umerii, coatele și încheieturile de la mâini. La membrele inferioare se disting coapsa, gambele, laba piciorului și degetele.

    În această perioadă, apar oasele care vor forma caracteristicile feței.

     Toate organele principale sunt deja formate și gata să evolueze. Inima are valve, patru încăperi și bate cu 180 de pulsații pe minut. Sistemul digestiv se dezvoltă, dar încă nu funcționează. Rinichii funcționează doar la o treime din capacitatea lor, iar plămânii se ramifică continuu sub formă de tuburi microscopice. Creierul în mărește de 4 ori volumul și se formează oasele cutiei craniene.

    Spre sfârșitul lunii a treia embrionul este un om perfect în miniatură, dar cu un cap disproporționat de mare, ce reprezintă o treime din lungimea totală a corpului.

     Ochii se apropie de poziția lor definită, urechile se deplasează spre părțile laterale ale capului, iar mâinile și picioarele încep să se miște necontrolat.

     Până în săptâmana a 16-a, apar primele mișcări ale fătului. Creierul se află în legătură cu sistemul nervos și sistemul muscular, permițând realizarea primelor mișcări coordonate. Fătul începe să fie activ , strânge și întinde degetele, mâinile și picioarele și își suge degetul mare.

      Până în săptămâna a 20-a se diferențiază organele genitale externe și se poate vedea sexul  fătului la ecografie.

     Până în luna a 6-a fătul capătă deja proporții armonioase. Pielea sa este roșiatică și cutată, deoarece nu are suficientă grăsime.

     Mișcările sale devin mai agere, dă din picioare și strânge pumnii. Fătul răspunde la mângâieri și la sunetele externe. Recunoaște vocea tatălui și arată o preferință specială pentru muzică. Vocea mamei îi e foarte familiară, precum și sunetele din corpul ei ( bătaia ritmică a inimii, sunetul răsuflării, fluxul sangvin).

    Până în săptămâna a 35-a , fătul e perfect format, iar organele s-au maturizat, cu excepția plămânilor, care încă se dezvoltă. La acest moment, este posibil ca fătul să aibă păr pe cap.

     Fătul înghite în continuare lichid amniotic în cantități mari, care, înaintea nașterii pot atinge 500 de ml pe zi. Astfel, primește substanțele nutritive necesare pentru maturizarea plămânilor și totodată pregătește sistemul digestiv pentru funcționare după naștere.

     Din săptămâna a 37-a fătul e considerat matur pentru a se naște. Aceste ultime săptămâni din viața sa intruterină sunt dedicate acumulării țesutului adipos subcutanat. Plămânii își încheie dezvoltarea embrionară. Fătul produce acum cortizol, care va pregăti plămânii pentru prima respirație de după naștere. Inima sa bate cu 140-160 de bătăi pe minut.

     Oasele cutiei craniene sunt lipite între ele, dar nu sunt sudate, întrucât craniul trebuie să fie menținut elastic. Fontanele vor rămâne moi câteva luni după naștere.

     După cele 40 de săptămâni, nașterea este urmarea normală a sarcinii. Așa cum corpul mamei l-a găzduit și l-a hrănit în mod natural, în același fel îl va aduce la viață.

Nașterea este o experiență unică, un privilegiu formidabil pentru orice femeie!

”Cea mai plăcută așteptare”-Ersi Mpompolesi

Please follow and like us:
Concepția și dezvoltarea embrionului
Etichetat pe:                    

13 comentarii la „Concepția și dezvoltarea embrionului

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds