Polii sunt regiunile cele mai reci ale globului. Temperatura medie a verii este de 0 grade C. Iarna, termometrul coboară până la – 70 grade C.
La ambii poli, spre deosebire de restul Terrei, zilele și nopțile nu se succed în mod regulat. Iarna, noaptea durează șase luni. Vara, soarele nu apune niciodată, deși rămâne mereu foarte coborât spre orizont. Este ceea ce se numește noaptea polară și soarele de miezul nopții.
Este atât de frig în zonele polare, încât zăpada care cade nu se topește niciodată. Zăpada rămasă este presată și transformată în gheață de următoarea zăpadă căzută. Timp de sute de ani, s-a format un strat gros de gheață. În unele locuri, acesta are 3 km grosime. Gheața nu rămâne în același loc. Aceasta se deplasează spre mare. Gheața mișcătoare se numește ghețar.
Aisbergurile sunt părți rupte dintr-un ghețar sau dintr-un bloc de gheață.
Toate viețuitoarele din tărâmurile înghețate au în comun adaptarea la frig. Unele animale au strat gros de grăsime sub piele, altele au blana foarte deasă. Și unele păsări au penele acoperite cu un fel de grăsime , care le protejează de frig.
Pentru a asimila cât mai ușor aceste informații, le-am pregătit prichindeilor câteva siluete ale animalelor polare. Acestea au fost însoțite de multe poze și explicații.
Ursul polar este cel mai mare urs din lume. Acesta are de două ori înălțimea unui om și de zece ori greutatea sa.
Hrana de bază a ursului polar este foca.
Urșii polari nasc puii în bârloguri în zăpadă, pentru a-i proteja de frig și de vânt. Ursuleții rămân acolo cam trei luni, iar mama îi hrănește cu laptele ei. În tot acest timp, mama nu mănâncă nimic.
Pinguinii sunt păsări de mare care nu zboară. Pinguinilor le țin de cald două straturi de pene scurte și îndesate și stratul de grăsime de sub piele.
Pinguinii părăsesc marea doar în timpul împerecherii. Atunci, ei se întorc pe uscat sau pe gheață și se îndreaptă spre locurile de împerechere, numite colonii.
Balenele sunt mamifere care își petrec toată viața în apă. Există apropae 80 de specii de balene.
Balenele ucigașe trăiesc în toate mările, inclusiv în cele polare. Se hrănesc cu pești, calamari sau chiar cu alte balene.
Caribu este un fel de cerb. În Europa și Asia, el este numit ren. Acesta se hrănește cu plante. Iarna, acesta trăiește în pădurile de la margine zonei arctice. Primăvara, călătorește în grupuri uriașe cam 1.000 de km spre Nord.
În zona artică trăiesc două feluri de iepuri: iepurii zăpezilor și iepurii polari. Iepurii pot să fugă foarte repede. Aceștia se hrănesc cu plante.
Vulpea polară se hrănește cu iepuri, hermeline sau păsări. Are urechile mai mici și urechile mai ascuțite decât vulpea roșie.
Focile sunt mamifere care trăiesc în apă. Ele urcă pe pământ sau pe gheață pentru a naște pui. Focile se descurcă mai greu pe pământ, dar sunt foarte bune înotătoare. Ele se hrănesc cu pește și calamar.
Blana și un strat gros de grăsime le țin de cald.
Elefanții- de- mare sunt cele mai mari foci din lume. Numele vine de la faptul că masculul are pe nas o mică bucată de piele încrețită, pe care o poate umfla într-un fel de trompă.
După atâtea informații, prichindeii s-au bucurat de un sensory-bin polar.
Distracția a fost garantată. Pingunii ( preferații lor) au înotat și s-au dat pe tobogan.
După atâta joacă, cei mici au colorat imagini cu animalele polare.
Munca noastră:
Multe curiozități din lumea viețuitoarelor polare :
Albatrosul este o pasăre care poate dormi în timpul zborului.
Deși blana ursului polar este albă, pielea sa este neagră. El are blană și pe talpă, pentru a nu aluneca pe gheață.
Pinguinul este o pasăre care nu zboară , însă își folosește penele pentru înot. El își petrece majoritatea timpului în apă, iar când dorește să iasă pe țărm, se catapultează, adică se ridică brusc cu viteză.
Vulpea polară este singura vulpe care își schimbă culoarea blănii: alb-cenușie- iarna și neagră- cafenie- vara.
Narvalul face parte din familia balenelor. Masculii prezintă un dinte de fildeș, răsucit în spirală și lung de aproape 2, 5 m. Nu se știe cu exactitate care este rolul acestui dinte uriaș. Se presupune că este folosit în luptele dintre masculi sau pentru a răscoli nisipul de pe fundul mării, în căutarea hranei.
Balena albastră este cel mai mare mamifer marin. Inima ei este cât un autoturism!
Cu toate acestea, balena albastră se hrănește cu plante acvatice sau cu mici vietăți marine.
Chiuhurezul zăpezilor este o cucuvea mare care trăiește aproape de Polul Nord. Acesta este acoperit din cap până în picioare de pene, cu excepția vârfului ciocului.
Câteva filmulețe și câtecele despre animalele polare puteți vedea aici.
Materialele le puteți descărca de aici și aici.
Spor în toate!
Foarte frumoasă lecţia, Simona. M-am bucurat ca un copilaş de ea. Ce frumoşi sunt copilaşii din clasa ta!
O seară minunată îţi doresc, Simona! 🙂
Îți mulțumecs frumos, Ștefania! Mă bucur că îți place lecția noastră! Te îmbrățișez!
multumim frumos pentru rabdarea de a explica pe intelesul tuturor
Duminica placuta!
Cu mare drag! Eu îți mulțumesc pentru vizită! Să ai o zi frumoasă!
Buna. Am mutat jurnalul unei eve. In interiorul fiecarui articol te poti abona sa primesti noutatile pe mail, in cazul in care te intereseaza. Te astept pe http://ruxandra-ionita.com
O zi buna!
Mulțumesc frumos! Mult succes pe noul domeniu!
Fie ca sfanta sarbatoare a invierii domnului sa-ti aduca cele 4 taine divine: incredere, lumina, iubire, speranta. Clipe de neuitat alaturi de cei dragi si numai realizari! O seara binecuvanata alaturi de familie! http://i1024.photobucket.com/albums/y301/Petilea_Noidoi/1656_sarb_zps1aa10bf9.jpg
May the holy feast of the Resurrection bring you divine mysteries 4: reliable, light, love, hope. Unforgettable moments with your loved ones and only achievements! An evening with family blessings!
http://i1024.photobucket.com/albums/y301/Petilea_Noidoi/10155519_626318947451094_5268060178898152425_n_zps4ee5a7b9.jpg
Uau, ce au evoluat lucrurile de cand am fost noi la gradi, ce de informatii si un mod foarte distractiv de a si le insusi, bravo! E chiar o lectie deosebita 🙂
Îți mulțumesc frumos, Diana! Te mai aștept pe la mine!
Paste Fericit alaturi de toti cei dragi…
Îți mulțumesc frumos!
Hristos a Înviat!
Învierea Domnului să îţi aducă numai bucurie, linişte în suflet şi multă sănătate, dragă Simona!
Paşte Fericit, îţi doresc, alături de cei pe care îi iubeşti tu cel mai mult! 🙂
Adevărat a Înviat! Îți mulțumesc frumos pentru gândurile bune! Să ai o seară minunată!