În săptămâna ce tocmai a trecut, am avut prilejul să vorbim despre animalele domestice

animale domestice gradinita

Informațiile nu au fost complet necunoscute pentru prichindeii mei, căci au  pătruns și anul trecut în lumea animalelor domestice.

Cu ajutorul imaginilor expuse la centrul tematic, preșcolarii au dat exemple de animale domestice.

centru tematic animale

Luând fiecare animal în parte, cei mici au aflat:

-unde locuiește ( grajd/ coteț/ cușcă) ;

-foloasele pe care ni le oferă fiecare în parte ( ouă/ lapte/ lână/ fulgi/ carne/ ajutor la munca grea);

-alcătuirea corpului ( cap-trunchi-picioare-coadă/ cap-gât-trunchi-aripi-picioare-coadă);

-familia fiecăruia ( de ex: motan-pisică- pisoiași / taur-vacă-vițel / cal-iapă- mânz ).

animale de la ferma

CALUL este un animal erbivor rumegător, cu o ținută zveltă și picioare puternice, întrebuințat la munci gospodărești, dar și la lucrul câmpului. Este un bun alergător, drept pentru care este folosit la cursele de cai. Acultător și foarte inteligent, poate fi dresat cu ușurință, obținând rezultate remarcabile.

CAPRA este un animal domestic rumegător crescut pentru carne, lapte și  blană. Deși produce o cantitate foarte mică de lapte, acesta este foarte apreciat, fiind foarte sănătos, dar și bogat în grăsimi.  Masculul se numește țap, iar puii se numesc iezi.

OAIA este un animal domestic erbivor de la care omul întrebuințează carnea, laptele și lâna. Mascului speciei este numit berbec, iar puii se numesc miei.

VACA este un animal erbivor, rumegător crecut de către om pentru laptele, carnea și pentru pielea sa. Reprezentantul masculin al speciei se numește bou. Vaca fată pui numiți viței, pe care îi hrănește cu laptele său atunci când sunt mici. 

CÂINELE este un animal domestic omnivor, considerat cel mai bun prieten al omului datorită caracterului său loial, dar și atașamentului său.  Câinele este un animal foarte inteligent, el fiind ușor dresat. Deoarece execută diverse comenzi, poate fi întrebuințat pentru  vânătoare, pază, tracțiune sau diverse concursuri.

PISICA și CÂINELE sunt animale de companie.

De-a lungul timpului, omul a domesticit multe păsări pe care le crește  și le îngrijește în gospodărie pentru carne, ouă, pene. Ziua le hrănește cu boabe , grâu sau mălai, iar noaptea le adăpostește în coteț. Tot aici, omul le amenajează cuibare pentru ouat sau clocit.

CURIOZITĂȚI DESPRE ANIMALE:

PISICA este foarte somnoroasă ; ea doarme aproape toată ziua. În puținul timp în care este trează, mănâncă, se joacă sau își perie și linge blănița cu limba ei aspră.

CÂINELE  nu transpiră. El elimină excesul de căldură prin umezirea nasului și prin scoaterea limbii afară din gură.

COCOȘUL și GĂINA au un stomac special  numit pipotă. Înghit adesea pietricele care, odată ajunse în pipotă, ajută la sfărâmițarea hranei.

CALUL nu are un orar fix pentru somn. Uneori îi ajung 2-3 ore de odihnă, alteori numai câteva minute. Interesant este faptul că poate ațipi chiar și în picioare.

RAȚA  își netezește penele cu ciocul și le unge cu un fel de grăsime care iese din pielea de deasupra cozii. Din acest motiv, la contactul cu apa, penele ei nu se udă.

VACA și OAIA sunt animale rumegătoare. Acestea au un stomac special. Pentru a se hrăni, rumegătoarele înghit mâncarea de două ori! Mai întâi, ele înghit pe nemestecate o cantitate mare de iarbă, până când li se umple stomacul. Apoi, mâncarea este întoarsă din stomac în gură, pentru a fi mestecată și înghițită din nou.

Aceasta a fost lecția noastră despre  animalele din curtea bunicilor.

Vă mulțumim pentru vizită!

Please follow and like us:
Animalele de la fermă
Etichetat pe:                

9 comentarii la „Animalele de la fermă

Anunta-ma daca iti place....

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Facebook!

Nu uita să dai like!


This will close in 15 seconds

%d blogeri au apreciat: