Studiul vieții marine este foarte interesant pentru copiii de grădiniță! Dacă preșcolarii sunt interesați de broaștele țestoase, atunci ar putea fi timpul pentru un studiu al ciclului de viață al broaștei , nu-i așa?
Copiii au văzut vreodată broaște țestoase? Le-au întâlnit în mediul lor sau într-un acvariu? Nu avem nevoie de un anumit moment pentru a introduce în activitățile lor informații despre broaștele țestoase.
Înainte de a începe discuțiile despre broaștele țestoase sau ciclul de viață , am discutat despre speciile de broaște. De asemenea, vă recomand să vizionați un videoclip documentar de la National Geographic–Sea Turtle 101. Acest videoclip prezintă un rezumat despre viața țestoaselor pe mare și pe mal. Este un videoclip foarte educativ!
Atunci când prezentați broaștele țestoase, folosiți-vă de câteva curiozități despre ele.
Broaştele ţestoase sunt printre cele mai vechi specii de pe Pământ. Strămoşii broaştelor de azi arătau altfel, dovedind adaptarea acestora la mediu. Ţestoasele se găsesc pe Pământ de mai bine de 220 milioane de ani, cu mult înaintea dinozaurilor. Primele ţestoase aveau dinţi şi nu îşi puteau retrage capul.
Ţestoasele se găsesc pe fiecare continent, mai puţin Antarctica.
Carapacea unei ţestoase este formată din 60 de oase diferite unite între ele.
Cea mai grea broască ţestoasă din lume la ora actuală este broasca ţestoasă pieloasă , ce are o greutate de 700 kg şi o lungime de 2-3 m.
Țestoasele trăiesc în ocean. Arătați-le copiilor imagini cu broaște țestoase reale, astfel încât să poată vedea cum arată cu adevărat.
Copiii au aflat că țestoasele își depun ouăle în nisipul de pe plajă. Dacă nu găsiți imagini realiste, vă recomand să folosiți câteva figurine din plastic care descriu fiecare etapă a ciclului de viață al broaștei țestoase.
CICLUL DE VIAȚĂ AL BROAȘTEI ȚESTOASE
O broască țestoasă marină pleacă din apă pentru a depune ouăle pe o plajă, la fiecare doi-trei ani. Apoi găsește un loc sigur pentru a săpa un cuib adânc în nisip unde sunt depuse aproximativ 100 -150 de ouă.
După ce ouăle sunt depuse și acoperite cu nisip, mama se îndepărtează pentru totdeauna de cuib. Durează aproximativ 60 de zile până ies puii din ouă.
În cele din urmă, oul a eclozat. Puii de broască folosesc un dinte temporar pentru a ajuta la spargerea cojilor. Este nevoie de trei până la șapte zile pentru a săpa prin nisip până la suprafață.
Odată ce ies din cuib, puii găsesc apa. Călătoria de la cuib la plajă este o adevărată provocare. Sunt amenințați de prădători precum: păsări, șerpi, crabi și chiar oameni. După ce vor ajunge în apă, vor înota continuu.
În apă, broaștele țestoase se scufundă sub valuri . În următoarele 24 până la 48 de ore, ele muncesc din greu pentru a coborî în adâncurile oceanului, unde vor continua să crească timp de decenii în broaște țestoase adulte.
Pentru a înțelege mai bine ciclul de viață al broaștei țestoase, am folosit câteva imagini sugestive pe care le-au lipit.
Copiii au fost foarte incântați de aceasta activitate.
Pentru a descoperi și mai bine ciclul de viață al broaștei țestoase, copiii au avut la dispoziție figurinele din plastic pe care le-au asociat cu imaginile de pe cartonașe.
Pe parcursul unei săptămâni, preșcolarii din grupa mare au avut ocazia să desfășoare și alte activități pornind de a această temă:
- Scriere pe puncte ( grafisme)
click aici pentru a descărca fișa
2. Broasca țestoasă ( pictură)
3. Ciclul de viață ( desen în contur)
4. Broasca țestoasă ( mototolire și lipire)
Acestea au fost activitățile noastre despre broasca țestoasă! Sper că v-au plăcut!